Nestlé en Waters onderzoeken 'personalized suppletie'

24 juni 2014

VEVEY - Het Nestlé Institute of Health Sciences (NIHS) doet samen met het Amerikaanse bedrijf Waters Corporation onderzoek dat moet leiden tot combinaties van vitamines die afgestemd zijn op de individuele behoefte, 'personalized suppletie' dus.

Het samenwerkingsverband richt zich op de ontwikkeling van testen om de hoeveelheid vitamines in lichaamsvloeistoffen als bloed en urine te meten. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaring van NIHS op het gebied vanvoedingsstoffen en de technologische kennis van Waters.

Volgens Nestlé zijn de huidige laboratoriumtesten voor te langzaam en niet gevoelig genoeg. Er kunnen maar enkele moleculen tegelijk worden gemeten. De nieuwe methode moet snel en nauwkeurig een breed scala aan voedingsstoffen kunnen meten, met name vitamines en hun metabolieten (afbraakproducten).

Verrijkte producten

NIHS wil de nieuwe analysemethode gebruiken om de effectiviteit van verrijkte voedingsmiddelen en drankjes op de voedingsstatus van consumenten te monitoren, evenals dat van medische voeding op patiënten.

"In de toekomst kunnen deze instrumenten ons helpen om de specifieke voedingsbehoefte vast te stellen van personen in de hele wereld met verschillende eetpatronen en levensstijlen, biologische respons op voeding meten en de voedingskundige behoefte van iedere consument of patiënt vervullen", legt Serge Rezzi, onderzoeker bij NIHS uit.

Personalized nutrition

Enkele jaren geleden werd er veel onderzoek gedaan naar personalized nutrition, producten die afgestemd zijn op de specifieke behoefte van individuele personen. Daarbij zou op basis van een analyse van genetisch materiaal en voedingsadvies gegeven moeten worden. Ook DSM was daarmee actief. Het bedrijf verkocht het onderdeel Personalized Nutritionechter echter in 2011 aan het Amerikaanse Viocare. DSM behield wel een minderheidsaandeel in Viocare.

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?