Nestlé bekijkt palmolie-ontbossing vanuit de ruimte

14 september 2018

Nestlé gaat satellieten inzetten om zijn palmolieleveranciers in de gaten te houden. De voedingsmiddelengigant wil zo zorgen dat er geen ontbossing plaatsvindt bij de aanleg van palmolieplantages.

Palmolie

De markt voor palmolie is enorm. Niet alleen is het een ingrediënt in veel voedingsmiddelen, een groot deel van de Europese import wordt ook omgezet in diesel. De productie per hectare ligt veel hoger dan bij andere plantaardige oliën en dus zou het een duurzame olie moeten zijn. Begin dit jaar kwam het goedje echter minder positief in het nieuws, toen bleek dat de palmolie-industrie in delen van bijvoorbeeld Indonesië gemoeid gaat met grootschalige ontbossing en uitbuiting.

Ogen in de lucht

Nestlé heeft 2010 de doelstelling uitgesproken om te zorgen dat in 2020 geen van hun producten ontbossing tot gevolg heeft. Het zal moeilijk worden voor het concern om die ambitieuze belofte waar te maken. Vorig jaar was nog maar 63% van Nestlé’s bevoorradingsketen ‘ontbossingsvrij’ was. Nestlé’s ‘ogen in de lucht’ moeten het concern helpen een beter beeld te krijgen van de bevoorradingsketen van hun palmolieproducten. Volgens het bedrijf zal ook hun productie van pulp, papier en soja op deze manier worden bespioneerd.

Altijd op de hoogte blijven?