Foodgigant Nestlé heeft aangekondigd een 70% pure chocoladereep op de markt te brengen met alleen ingrediënten uit de cacaovrucht. In plaats van geraffineerd suiker toe te voegen gebruikt de fabrikant suikers uit de witte pulp van de vrucht.

De cacaovrucht bevat naast de begeerde bonen ook een zoete, witte pulp die om de bonen heen zit. Een deel van die pulp wordt vaak gebruikt bij de fermentatie van de bonen, maar een groot deel wordt verwijderd en gaat verloren. Bij de nieuwe formulering van Nestlé wordt de overvloedige pulp wel benut om de chocolade te zoeten. Zo wordt 31% van de vrucht benut, tegenover 22% nu, en is geen extra suiker meer nodig.

Minder verspilling

Volgens Nestlé heeft de nieuwe formulering geen invloed op de smaak van de chocolade, en bevat de nieuwe reep bovendien minder suiker dan andere 70% pure chocolade. Toch lag de nadruk bij deze innovatie vooral bij het tegengaan van verspilling. In 2020 wil de Zwitserse multinational in al zijn fabrieken verspilling tot nul hebben gereduceerd en dus is het bedrijf op zoek naar oplossingen voor restproducten. In de meeste gevallen komt dat neer op gebruik in diervoeder of biobrandstof. Een enorme impact zal het nieuwe chocoladerecept niet hebben, maar elegant is het wel.

Bron: Foodnavigator

Altijd op de hoogte blijven?