Nestlé ontwikkelt chocolade die alles uit de cacaovrucht haalt

cacao-pixabay

Foodgigant Nestlé heeft aangekondigd een 70% pure chocoladereep op de markt te brengen met alleen ingrediënten uit de cacaovrucht. In plaats van geraffineerd suiker toe te voegen gebruikt de fabrikant suikers uit de witte pulp van de vrucht.

De cacaovrucht bevat naast de begeerde bonen ook een zoete, witte pulp die om de bonen heen zit. Een deel van die pulp wordt vaak gebruikt bij de fermentatie van de bonen, maar een groot deel wordt verwijderd en gaat verloren. Bij de nieuwe formulering van Nestlé wordt de overvloedige pulp wel benut om de chocolade te zoeten. Zo wordt 31% van de vrucht benut, tegenover 22% nu, en is geen extra suiker meer nodig.

Minder verspilling

Volgens Nestlé heeft de nieuwe formulering geen invloed op de smaak van de chocolade, en bevat de nieuwe reep bovendien minder suiker dan andere 70% pure chocolade. Toch lag de nadruk bij deze innovatie vooral bij het tegengaan van verspilling. In 2020 wil de Zwitserse multinational in al zijn fabrieken verspilling tot nul hebben gereduceerd en dus is het bedrijf op zoek naar oplossingen voor restproducten. In de meeste gevallen komt dat neer op gebruik in diervoeder of biobrandstof. Een enorme impact zal het nieuwe chocoladerecept niet hebben, maar elegant is het wel.

Bron: Foodnavigator

Lees ook
Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Samenwerking Fairtrade en Chocolatemakers

Chocolatemakers en Fairtrade Nederland gaan samenwerken. Beide organisaties zetten zich al jaren in voor een betere betaling voor cacao-boeren. Vanaf nu trekken ze hier samen nog actiever in op. Vanaf 28 april zijn de eerste Fairtrade gecertificeerde chocoladerepen verkrijgbaar.

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

Suikerbelasting wereldwijd: een blik op de effecten

In Nederland is een belasting op suikerhoudende voedingsmiddelen al lang van de baan, maar op andere plekken in de wereld is de discussie rondom suikeraccijnzen nog volop aan de gang. Inmiddels heeft een flink aantal landen zo’n suikerbelasting ingevoerd en is er al enige data beschikbaar over de effectiviteit ervan. In 2015 en 2016 haalde het...

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Nederlandse supermarkten onthullen cijfers voedselverspilling

Van al het voedsel in Nederlandse supermarkten wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel komt niet bij de consument terecht. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van supermarkten, Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit. Het verspilde voedsel bestaat voor een groot deel uit...