Foodmultinational Nestlé verkooptzijn ijsactiviteiten in de Verenigde Staten aan Froneri, een bestaande joint-venture van Nestlé en investeringspartij PAI Partners. Daarmee neemt Froneri merken als Häagen-Dazs over en wordt het op Unilever na de grootste ijsproducent ter wereld.

Nestlé ontvangt zo’n $4 miljard voor de Amerikaanse ijsactiviteiten, die jaarlijks goed zijn voor een omzet van zo’n $1,8 miljard. Die verkoopprijs is relatief laag. Strategisch is het voor Nestlé echter een goede deal. De Amerikaanse markt voor ijs is behoorlijk verzadigd en groeit met slechts 3% per jaar. Door die activiteiten aan Froneri over te dragen kan Nestlé zich beter concentreren op hun eigen strategische producten, zoals koffie, babyvoeding, huisdiervoeding en gezonde voeding. Aan Froneri de taak om meer marge uit de Amerikaanse ijsverkoop te halen, waar Nestlé met hun aandeel van 50% in het bedrijf vervolgens weer van profiteert.

Froneri werd in 2016 opgericht als joint-venture van Nestlé en PAI Partners, die hun Europese ijsactiviteiten combineerden. In Europa heeft Froneri de marge van voormalige Nestlé-merken al flink weten te vergroten.

Altijd op de hoogte blijven?