'Nestlé's en Unilevers krijgen minder prominente rol'

WAGENINGEN - Internationale foodconcerns als Nestlé en Unilever gaan op termijn een minder prominente rol spelen. Dat zei Herman Wijffels, lid van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding en oud-Rabobanktopman.

In plaats daarvan komen er meer regionale producenten.

Wijffels zei dit in De Gelderlander, naar aanleiding van het rapport 'Naar een integrale benadering van duurzame landbouw en gezonde voeding' dat de raad heeft uitgebracht.

Voedsel moet meer regionaal geproduceerd worden, zodat herkomst en kwaliteit zichtbaar en controleer zijn, stelde Wijffels.

De industriële productie van voedingsmiddelen door wereldwijd opererende mammoetconcerns heeft volgens hem, in zijn langste tijd gehad.

Relatie met natuur is weg
“De consument eet voedingsmiddelen uit de fabriek, waarbij de relatie met de natuur verdwenen is", zei Wijffels. “Ze kennen de voeding niet meer als natuurproduct.”

Niet duurzame landbouw en ongezonde voeding zijn hier volgens de raad voor een belangrijk deel op terug te voeren. Herstel en versterking van deze verstoorde ecologische en sociale samenhangen en relaties is cruciaal.

Gezicht en verhaal
De raad wil met andere woorden dat voedselproductie uit de anonimiteit gehaald wordt en ‘weer een gezicht en een verhaal krijgt’.

Volgens de raad is er behoefte aan een integrale aanpak. Het gaat daarbij om sociale, economische én ecologische duurzaamheid, gericht op alle schakels van de keten, productie én consumptie.

IJzeren greep
Wijffels ging ook in op de in zijn ogen ‘ijzeren greep’ waar concerns als Monsanto en Bayer de landbouw in houden, door de patenten die ze hebben op zaden en gewasbeschermingsmiddelen.

“Boeren moeten nu zaden kopen die ze niet mogen vermenigvuldigen. In feite wordt daarmee afzetdwang gecreëerd.“

De Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding is in 2010 opgericht als een onafhankelijke denktank.

Bekijk het rapport
(pdf, 42 pagina's)
(of volg de link http://www.louisbolk.org/uploads/Naar%20een%20integrale%20benadering%20van%20duurzame%20landbouw%20en%20gezonde%20voeding.%20Rapport%20RIDL&V.pdf )

Stem mee met de EVMI-stelling
Streekproducten worden (in Nederland) de komende jaren steeds belangrijker.

Lees ook:
Innovatiecontract Topsector Agro&Food (16 januari 2012)

Uitleg nodig bij duurder duurzaam product (9 december 2011)
 
Steun voor verduurzaming vlees (31 oktober 2011)

'Gezonde voeding is goed voor milieu' (14 oktober 2011)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over duurzaam