Het Zwitserse bedrijf Kemiex en kredietverzekeraar Atradius hebben een digitaal handelsplatform gelanceerd voor ruwe grondstoffen in de farmaceutische-, veterinaire-, voedingsmiddelen- en diervoederindustrie.

Het platform van Kemiex moet een veilige en gemakkelijke omgeving bieden voor de handel in actieve farmaceutische ingrediënten, additieven, vitaminen en andere ingrediënten. Daarmee vult het een gat in de markt, volgens CEO Pay Franquet: “Kemiex is het eerste geïntegreerde internationale online platform dat handel met betrouwbare partners wereldwijd in deze sectoren mogelijk maakt.” Juist het vinden van een betrouwbare zakenpartner kan volgens hem een uitdaging zijn in deze handel, vooral omdat dit soort ingrediënten vaak niet uit de buurt komen. Een groot deel van het wereldwijde aanbod wordt geproduceerd in landen als China en India. Bestaande handelsprocessen vergen vaak specialistische kennis en zijn tijdrovend, ondoorzichtig en tot persoonlijke netwerken beperkt.

Veilige handel

Kemiex moet deze handel een flink stuk eenvoudiger maken, en waarborgt ook de veiligheid. Zo wordt elk bedrijf op het platform beoordeeld op het gebied van kwaliteitsnormen en brancheregels. Atradius controleert ook de kredietwaardigheid van de handelspartners. Samen bewaken en evalueren zij bedrijven, de transacties, en het gedrag van handelaren om ervoor te zorgen dat elke transactie via het platform zo veilig mogelijk is. Via het platform kunnen transacties direct bij Atradius verzekerd worden.

Kemiex is zeker niet het eerste digitale handelsplatform voor deze industrieën. Alibaba is een van de bekendste namen, maar ook platforms als Avanscure en Outchem proberen de handel in grondstoffen makkelijker te maken.

Altijd op de hoogte blijven?