Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

olie vis

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.

In de culinaire olie zijn paling- en makreelresten verwerkt, afkomstig van twee visverwerkende bedrijven waar IntelligentFood mee samenwerkt. Met producten zoals deze, ontwikkeld op basis van reststromen, wil de coöperatie bijdragen aan de maatschappelijke doelstelling om 50% minder voedsel te verspillen in 2030. Eerder al ontwikkelde oprichter Junion Hanenberg koffiekoekjes van reststromen van een bladerdeegfabrikant.

In het persbericht van IntelligentFood noemt Hanenberg de olijfolie duurzaam en lekker: “Je kunt ermee bakken en braden, puur als dressing in vissalades gebruiken of er een lekker stukje brood in dopen bij de borrel of als voorafje.” Hanenberg richt zich voor de afzet van de olie vooral op horeca- en visspeciaalzaken. Inmiddels hebben twintig bedrijven in de omgeving van Rotterdam het product opgenomen in hun assortiment.

intelligentfood Junion Hanenberg (midden) en salesteam

Op dit moment ontwikkelt IntelligentFood met verschillende partners onder meer een olie met essence van garnalen- en rivierkreeftjes en producten met resten van avocado's en mango's. Businesspartners, met name industriële producenten van voedsel, kunnen lid worden van de coöperatie. Daarbij ligt de focus niet op financiële investeringen, maar op levering in natura van hun reststromen.

Lees ook
Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Circulair kippenvoer gemaakt van reststromen uit voedingsindustrie

Kipster brengt circulair voer voor hobbykippen op de markt. Nijsen Company maakt het uit de resstromen uit de voedselindustrie, zoals gebroken crackers, haverdoppen en overschotten uit bakkerijen. "Wat de consument niet bereikt en waar niets mis mee is, zit in dit voer", aldus Kipster.

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Minder voedselverspilling tijdens de derde Verspillingsvrije Week

Van 7 tot en met 13 september 2021 is het tijd voor de derde editie van de Verspillingsvrije Week. Organisator Samen Tegen Voedselverspilling inspireert deze week Nederlanders om thuis minder voedsel te verspillen. Meer dan 60 bedrijven en organisaties, van gemeente tot supermarkt, hebben zich hiervoor aangemeld.

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Pas op met gebruik additieven: Stappenplan NVWA als hulpmiddel

Tegenwoordig worden steeds meer visproducten en maaltijden bereid met smaakmakers als sauzen, marinades, kruiden, mengsels van oliën, specerijen en kruiden. De eindproducten zijn panklaar voor de consument, dat is wel zo makkelijk.