Nieuw product IntelligentFood verkleint vis-afvalstroom

olie vis

In de week van de circulaire economie presenteert IntelligentFood haar nieuwste product: olijfolie met makreel- en palingessence. De duurzame olie wordt gedeeltelijk gemaakt van visreststromen.

In de culinaire olie zijn paling- en makreelresten verwerkt, afkomstig van twee visverwerkende bedrijven waar IntelligentFood mee samenwerkt. Met producten zoals deze, ontwikkeld op basis van reststromen, wil de coöperatie bijdragen aan de maatschappelijke doelstelling om 50% minder voedsel te verspillen in 2030. Eerder al ontwikkelde oprichter Junion Hanenberg koffiekoekjes van reststromen van een bladerdeegfabrikant.

In het persbericht van IntelligentFood noemt Hanenberg de olijfolie duurzaam en lekker: “Je kunt ermee bakken en braden, puur als dressing in vissalades gebruiken of er een lekker stukje brood in dopen bij de borrel of als voorafje.” Hanenberg richt zich voor de afzet van de olie vooral op horeca- en visspeciaalzaken. Inmiddels hebben twintig bedrijven in de omgeving van Rotterdam het product opgenomen in hun assortiment.

intelligentfood Junion Hanenberg (midden) en salesteam

Op dit moment ontwikkelt IntelligentFood met verschillende partners onder meer een olie met essence van garnalen- en rivierkreeftjes en producten met resten van avocado's en mango's. Businesspartners, met name industriële producenten van voedsel, kunnen lid worden van de coöperatie. Daarbij ligt de focus niet op financiële investeringen, maar op levering in natura van hun reststromen.

Lees ook
Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

Minder vlees, maar meer whisky en zalm vanuit VK naar EU

In de eerste helft van dit jaar is er minder rundvlees naar de EU geëxporteerd, maar de export van whisky en zalm nam juist toe. Volgens de cijfers van de Britse Food & Drink Federation nam de totale export van eet- en drinkproducten met 16 procent af tot zo’n 4,9 miljard pond (circa 5,7 miljard euro). Dat is het laagste bedrag sinds...

Verspillingsvrije Week van start

Verspillingsvrije Week van start

Vandaag, op Duurzame Dinsdag, start voor de derde keer de Verspillingsvrije Week, een jaarlijks evenement van stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Diverse bedrijven en organisaties haken in op de actieweek.

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Reststromen als grondstof voor diervoerders

Het Nederlandse familiebedrijf Nijssen company zet zich in tegen voedselverspilling. Het bedrijf maakt van reststromen levensmiddelenindustrie, horeca en retail voer voor varkens en kippen, ‘Food-for-Feed-for-Food’. Ook is het bedrijf stakeholder van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling.