Nieuwe bacteriecultuur voor zoetere yoghurt

yoghurt-pixabay

Chr. Hansen heeft een nieuwe bacteriecultuur op de markt gebracht waarmee producenten zoetere yoghurt kunnen maken. Daardoor hoeven achteraf minder suikers te worden toegevoegd.

De nieuwe bacteriecultuur, die van Chr. Hansen de lieftallige naam Sweety Y-1 kreeg, zou volgens het bedrijf voor minder verzuring zorgen gedurende de houdbaarheid van de yoghurt. Juist omdat yoghurt op de plank doorgaat met verzuren, voegen fabrikanten extra suiker toe om de zuurheid te compenseren. Dat zou met Chr. Hansens cultuur dus in mindere mate nodig zijn, al ligt wel voor de hand dat de lagere zuurgraad invloed heeft op de houdbaarheid.

Daarnaast zou de cultuur de zoetheid van de yoghurt op een natuurlijke manier versterken door een deel van de lactose om te zetten in glucose. Een soort natuurlijke toegevoegde suikers dus.

Gezonder?

Chr. Hansen Sweety Y-1 presenteert deze ‘natuurlijke’ manier om zoete yoghurt te produceren als een gezond alternatief voor het toevoegen van geraffineerde suikers. Maar daar zijn de nodige vraagtekens bij te zetten. Een lagere zuurgraad zorgt er inderdaad voor dat er minder suiker nodig is om de yoghurt zoet te laten smaken, en zou daarmee een positief gezondheidseffect kunnen hebben. Maar de ‘natuurlijke’ extra glucose die door Chr. Hansens cultuur zou worden aangemaakt, is niet gezonder dan toegevoegde suikers.

Marketing

Het echte voordeel van de nieuwe cultuur zit hem in het woordje ‘toegevoegd’. In de Verenigde Staten zijn grote voedselproducenten vanaf 2020 verplicht om naast het totale suikergehalte ook de hoeveelheid ‘toegevoegde suikers’ op het label aan te geven. Met andere woorden, het wordt voordelig voor producenten om zo veel mogelijk van de suiker in hun product bij het kopje ‘toegevoegd’ weg te halen en het te verplaatsen naar de zogenaamd natuurlijke suikers. Dit creëert een duidelijke markt voor ‘zoete’ productietechnieken zoals die van Chr. Hansen, waarbij suiker op een natuurlijke manier wordt aangemaakt.

Lees ook
RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

RIVM: afspraken met voedingsindustrie over suiker en zout hielpen nauwelijks

Het is een soort terugkomend ritueel: het RIVM ontdekt jaarlijks opnieuw dat ondanks het Akkoord Verbetering Productsamenstelling, Nederlanders nog steeds te veel zout en suiker binnenkrijgen. “Er had meer kunnen worden bereikt als voor meer producten afspraken gemaakt waren”, aldus het RIVM.

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

De werkdag van: Iris van der Gun, Holland Jersey

Het ‘speciale biertje’ in de zuivel Iris van der Gun is verantwoordelijk voor de logistiek en operations bij Holland Jersey, een zuivelbedrijf uit Nijkerk dat uitsluitend melk van Jerseykoeien verwerkt tot hoogwaardige zuivelproducten.  Wereldwijd komt zwartbonte Holstein-Friesian het meest voor. Daarnaast worden er in toenemende...

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...