Nederlandse huishoudens verspillen 41 kilo voedsel per persoon

23 mei 2017

Nederlandse huishoudens hebben in 2016 gemiddeld 41 kilo vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel) per persoon verspild. Dat blijkt uit onderzoeken van CREM Waste Management en Kantar Public. Het onderzoek gebeurde in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, onder begeleiding van het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Rijkswaterstaat.

Voedselverspilling

In 2010 was de voedselverspilling 48 kilo. Dat is een verschil van 7 kilo, ofwel 15 procent. Hieraan kunnen nog geen harde conclusies worden verbonden omdat de variatie in verspilling tussen huishoudens erg groot is. “Deze uitkomst lijkt een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum.

Volgens Van Dooren is het belangrijk om in te blijven zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Hij vindt voedsel weggooien 'zonde', want het kost veel energie en grondstoffen om het te produceren.” Uit het onderzoek blijkt dat bij brood, zuivel, groente, fruit en vlees de meeste winst is te behalen. De resultaten laten verder zien dat met name consumenten die bewust bezig zijn met op maat kopen en koken en goed bewaren, aangeven minder eten weg te gooien.

Dranken

In een ander onderzoek is onderzocht hoeveel zuivel en andere drank consumenten jaarlijks weggooien. Dit gaat om 57 liter vloeistof per persoon per jaar. Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal: “Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen, koffie en thee meer op maat te zetten en zuiniger om te gaan met melk die vaak nog prima bruikbaar is na de THT-datum.”

Reductie verspilling

Consumenten kunnen al met een paar simpele handelingen hun voedselverspilling flink reduceren. Bijvoorbeeld door brood dat je niet direct eet in te vriezen, bij zuivel je zintuigen te gebruiken na het verlopen van de THT-datum, en door groente en fruit op de juiste plekken te bewaren. Palland: “Bij vlees is het dubbel belangrijk om verspilling te voorkomen. Vlees en vleeswaren hebben namelijk een hoge klimaatimpact, vleesproductie zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen.”

Van Dooren vult aan: “Door rijst en pasta af te wegen, kook je precies op maat. Ook een boodschappenlijstje kan heel goed helpen. Wie altijd een boodschappenlijstje maakt, en zich eraan houdt, redt daarmee tot wel 9 kilo voedsel van de afvalbak.” Minder voedsel verspillen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. “Dat laatste is misschien wel de reden dat vooral mensen met een lager inkomen bijna twee keer minder voedsel verspillen dan mensen met een bovenmodaal inkomen.”

Lees ook:

     

Altijd op de hoogte blijven?