Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

Veldbonen

(Copyright: Meelunie)

 

Dit najaar opent Meelunie in Denemarken een fabriek die veldbonen gaat verwerken om hieruit eiwitten te winnen.

Meelunie ziet voor de veldboon (fava-boon) een cruciale rol weggelegd in de eiwittransitie. In het Deense Hedensted is daarom een verwerkingsfaciliteit neergezet om het fava-eiwitisolaat te winnen uit de bonen.

De fava-boon biedt volgens Meelunie een mooi alternatief voor soja. Marco Heering, CEO van Meelunie: “De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van lokale alternatieven voor soja is al jaren een rem op de eiwittransitie. Omdat de veldboon gedijt in niet-tropische klimaten, zoals Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een echte gamechanger zijn.”

 

Geen bittere smaak meer

De fava-boon heeft van zichzelf een bittere smaak, maar voor dit potentiële probleem heeft de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) een oplossing gevonden. Deze universiteit ontwikkelde een verwerkingstechnologie genaamd SiccaDania, die de bittere smaak van de veldboon verwijdert. “De doorbraak van UCPH is tweeledig", aldus Gijs van Elst, de projectleider bij Meelunie. "Ten eerste zijn ze erin geslaagd de bittere smaak van de veldboon te verwijderen, waardoor het perfect is voor gebruik in voedingstoepassingen, variërend van zuivel- en vleesalternatieven tot sportvoeding en glutenvrije producten. En het proces van UCPH is ook efficiënter, zodat we de hele boon kunnen valoriseren.”

Om zo klimaatvriendelijk te werk te gaan, is de fabriek gebouwd in een regio die bij uitstek geschikt is om veldbonen te verbouwen. Ook de fabriek zelf is zo klimaatvriendelijk mogelijk ontworpen. Van Elst: “Het water dat in het productieproces wordt gebruikt, wordt gefilterd en hergebruikt om een circulair systeem te creëren. En we vangen de warmte die bij de productie wordt gegenereerd op voor hergebruik in het verwarmingssysteem van de lokale gemeente."

De fabriek wordt op 22 oktober geopend.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

Gebiedspilot plantaardige eiwitten van start in Altena

De Noord-Brabantse gemeente Altena is het toneel van de eerste Nederlandse gebiedspilot plantaardige eiwitten. Bij supermarkten, scholen en restaurants worden interventies getest om de lokale bevolking te stimuleren vaker de plantaardige voedselkeuze te maken. Lokale ambassadeurs helpen mee door hun favoriete plantaardige product en receptinspiratie...

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy organiseert eind november voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Of er vraag naar is? De eerste editie was razendsnel volgeboekt!

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.