Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

Veldbonen

(Copyright: Meelunie)

 

Dit najaar opent Meelunie in Denemarken een fabriek die veldbonen gaat verwerken om hieruit eiwitten te winnen.

Meelunie ziet voor de veldboon (fava-boon) een cruciale rol weggelegd in de eiwittransitie. In het Deense Hedensted is daarom een verwerkingsfaciliteit neergezet om het fava-eiwitisolaat te winnen uit de bonen.

De fava-boon biedt volgens Meelunie een mooi alternatief voor soja. Marco Heering, CEO van Meelunie: “De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van lokale alternatieven voor soja is al jaren een rem op de eiwittransitie. Omdat de veldboon gedijt in niet-tropische klimaten, zoals Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een echte gamechanger zijn.”

 

Geen bittere smaak meer

De fava-boon heeft van zichzelf een bittere smaak, maar voor dit potentiële probleem heeft de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) een oplossing gevonden. Deze universiteit ontwikkelde een verwerkingstechnologie genaamd SiccaDania, die de bittere smaak van de veldboon verwijdert. “De doorbraak van UCPH is tweeledig", aldus Gijs van Elst, de projectleider bij Meelunie. "Ten eerste zijn ze erin geslaagd de bittere smaak van de veldboon te verwijderen, waardoor het perfect is voor gebruik in voedingstoepassingen, variërend van zuivel- en vleesalternatieven tot sportvoeding en glutenvrije producten. En het proces van UCPH is ook efficiënter, zodat we de hele boon kunnen valoriseren.”

Om zo klimaatvriendelijk te werk te gaan, is de fabriek gebouwd in een regio die bij uitstek geschikt is om veldbonen te verbouwen. Ook de fabriek zelf is zo klimaatvriendelijk mogelijk ontworpen. Van Elst: “Het water dat in het productieproces wordt gebruikt, wordt gefilterd en hergebruikt om een circulair systeem te creëren. En we vangen de warmte die bij de productie wordt gegenereerd op voor hergebruik in het verwarmingssysteem van de lokale gemeente."

De fabriek wordt op 22 oktober geopend.

Lees ook
Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Wageningse onderzoekers winnen rubisco-eiwit uit tomatenblad

Onderzoekers van Wageningen University & Research zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. De methode die ze hanteerden, lijkt op eerdere door hen ontwikkelde methodes voor de isolatie van Rubisco uit andere reststromen. Bij toepassing op grote...

Smilde Bakery opent vernieuwde fabriek in Edam

Smilde Bakery opent vernieuwde fabriek in Edam

Op vrijdag 20 mei opende de nieuwbouw van Smilde Bakery in Edam. Smilde Bakery, onderdeel van familiebedrijf Royal Smilde, produceert vooral halffabricaten van bladerdeeg zoals roomhoorns en taartbodems voor bakkers en supermarkten.

IamFluidics en Universiteit Twente realiseren proeffabriek voor microcapsules met plantaardige olieën

IamFluidics en Universiteit Twente realiseren proeffabriek voor microcapsules met plantaardige olieën

IamFluidics en Universiteit Twente, de ontwikkelaars van in-air microfluidics, werken samen met LT Technology om de eerste milieuvriendelijke in-air microfluidics-proeffabriek ter wereld te realiseren. In de fabriek maken ze biologisch afbreekbare en dier-vrije capsules met daarin verschillende plantaardige oliën.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren