Nieuwe eiwit-fabriek voor Meelunie

7 juni 2021 Mischa Brendel
(Copyright: Meelunie)

 

Dit najaar opent Meelunie in Denemarken een fabriek die veldbonen gaat verwerken om hieruit eiwitten te winnen.

Meelunie ziet voor de veldboon (fava-boon) een cruciale rol weggelegd in de eiwittransitie. In het Deense Hedensted is daarom een verwerkingsfaciliteit neergezet om het fava-eiwitisolaat te winnen uit de bonen.

De fava-boon biedt volgens Meelunie een mooi alternatief voor soja. Marco Heering, CEO van Meelunie: “De beperkte beschikbaarheid en geschiktheid van lokale alternatieven voor soja is al jaren een rem op de eiwittransitie. Omdat de veldboon gedijt in niet-tropische klimaten, zoals Europa en Noord-Amerika, kan deze faciliteit een echte gamechanger zijn.”

 

Geen bittere smaak meer

De fava-boon heeft van zichzelf een bittere smaak, maar voor dit potentiële probleem heeft de Universiteit van Kopenhagen (UCPH) een oplossing gevonden. Deze universiteit ontwikkelde een verwerkingstechnologie genaamd SiccaDania, die de bittere smaak van de veldboon verwijdert. “De doorbraak van UCPH is tweeledig", aldus Gijs van Elst, de projectleider bij Meelunie. "Ten eerste zijn ze erin geslaagd de bittere smaak van de veldboon te verwijderen, waardoor het perfect is voor gebruik in voedingstoepassingen, variërend van zuivel- en vleesalternatieven tot sportvoeding en glutenvrije producten. En het proces van UCPH is ook efficiënter, zodat we de hele boon kunnen valoriseren.”

Om zo klimaatvriendelijk te werk te gaan, is de fabriek gebouwd in een regio die bij uitstek geschikt is om veldbonen te verbouwen. Ook de fabriek zelf is zo klimaatvriendelijk mogelijk ontworpen. Van Elst: “Het water dat in het productieproces wordt gebruikt, wordt gefilterd en hergebruikt om een circulair systeem te creëren. En we vangen de warmte die bij de productie wordt gegenereerd op voor hergebruik in het verwarmingssysteem van de lokale gemeente."

De fabriek wordt op 22 oktober geopend.

Altijd op de hoogte blijven?