Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Iconen houdbaarheidsdatum Samen tegen voedselverspilling

De gewenste actie bij de Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen die producenten vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat iconen op de verpakking consumenten kunnen helpen minder voedsel te verspillen. Met een icoon zijn consumenten minder geneigd om THT-producten over de datum weg te gooien. Ook draagt het icoon eraan bij dat ze vaker TGT-producten op de uiterste houdbaarheidsdatum eten en zijn ze terughoudender om TGT-producten na deze datum op te eten, zoals de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid.

Handleiding

Producenten kunnen de iconen en teksten vrijwillig plaatsen op de verpakking, naast de wettelijk verplichte houdbaarheidsvermelding. De werkgroep die het onderzoek begeleidde publiceert ook een praktische handleiding voor bedrijven hoe de aanvullende houdbaarheidsaanduiding op de verpakking geplaatst kan worden. WUR onderzoekt de werking van de iconen vervolgens in de praktijk.

Green Deal ‘Over de datum’

Het onderzoek naar iconen op verpakkingen en deze handleiding zijn een vervolg op de resultaten van de Green Deal ‘Over de datum’. Deze Green Deal (2017-2019) had als doel het verminderen van voedselverspilling gerelateerd aan houdbaarheid(sdata) en was een samenwerking van de ministeries van LNV en VWS, FNLI, CBL, NZO, Voedingscentrum en WUR. Als resultaat werd de wetgeving verduidelijkt over toepassing van Te Gebruiken Tot. Daarnaast liep in 2020 en 2021 een gezamenlijke consumentencampagne over de houdbaarheidsdatums.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Lees ook
Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Patent Corbion voor op azijn gebaseerde conserveringsoplossingen voor vleessector

Ingrediëntenproducent Corbion heeft een patent verkregen voor een op azijn gebaseerde conserveringsoplossing voor de vleessector. Dit gepatenteerde proces helpt de voedselveiligheid te verbeteren en voedselverspilling te verminderen.

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Brand in loods van eierdozenfabrikant Huhtamaki

Bij verpakkingsfabrikant Huhtamaki in Franeker is een loods met eierdozen afgebrand. Daarbij zijn miljoenen eierdozen vernietigd. De brand vond plaats in de vroege ochtend van 14 augustus.

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Oesters en mosselen uit Oosterschelde veilig voor consumptie

Vanwege de hoge PFAS-gehaltes in de Westerschelde besloot de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ook metingen uit te voeren in de Oosterschelde. Hieruit blijkt dat consumenten mosselen en oesters uit de Oosterschelde veilig kunnen eten.