Nieuwe iconen voor verduidelijking houdbaarheidsdatum

Iconen houdbaarheidsdatum Samen tegen voedselverspilling

De gewenste actie bij de Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) is een heel andere dan bij Te Gebruiken Tot (TGT). Toch haalt een merendeel van de consumenten ze door elkaar. Daardoor gooien ze vaak producten weg die nog eetbaar zijn. Om het verschil tussen de twee houdbaarheidsdatums te verduidelijken, introduceert Samen Tegen Voedselverspilling twee iconen die producenten vrijwillig op de verpakking kunnen plaatsen.

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat iconen op de verpakking consumenten kunnen helpen minder voedsel te verspillen. Met een icoon zijn consumenten minder geneigd om THT-producten over de datum weg te gooien. Ook draagt het icoon eraan bij dat ze vaker TGT-producten op de uiterste houdbaarheidsdatum eten en zijn ze terughoudender om TGT-producten na deze datum op te eten, zoals de bedoeling is met het oog op voedselveiligheid.

Handleiding

Producenten kunnen de iconen en teksten vrijwillig plaatsen op de verpakking, naast de wettelijk verplichte houdbaarheidsvermelding. De werkgroep die het onderzoek begeleidde publiceert ook een praktische handleiding voor bedrijven hoe de aanvullende houdbaarheidsaanduiding op de verpakking geplaatst kan worden. WUR onderzoekt de werking van de iconen vervolgens in de praktijk.

Green Deal ‘Over de datum’

Het onderzoek naar iconen op verpakkingen en deze handleiding zijn een vervolg op de resultaten van de Green Deal ‘Over de datum’. Deze Green Deal (2017-2019) had als doel het verminderen van voedselverspilling gerelateerd aan houdbaarheid(sdata) en was een samenwerking van de ministeries van LNV en VWS, FNLI, CBL, NZO, Voedingscentrum en WUR. Als resultaat werd de wetgeving verduidelijkt over toepassing van Te Gebruiken Tot. Daarnaast liep in 2020 en 2021 een gezamenlijke consumentencampagne over de houdbaarheidsdatums.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: Circulaire en duurzame voedselverpakkingen

Food Technology: Circulaire en duurzame voedselverpakkingen

Op vakbeurs Food Technology geeft Taco Kingma, Manager Duurzaam Verpakking bij FNLI, de lezing ‘Circulaire en duurzame voedselverpakkingen.’

Dit is er op 5 & 6 april te doen op Empack

Dit is er op 5 & 6 april te doen op Empack

Het verpakkingsevent Empack en Packaging Innovations komt steeds dichterbij. Op 5 en 6 april vindt de beurs plaats in Brabanthallen in Den Bosch. Dit zijn de activiteiten op de beursvloer.

Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...