Nieuwe methode voor fosforbepaling in melk

5 april 2017

Wageningen UR heeft een nieuwe methode voor het bepalen van het fosforgehalte in melk. De fosfor in melk kan worden bepaald door infrarood analyses. Dit maakt het mogelijk om de fosforgift en de fosforbehoefte van de melkkoe op elkaar af te stemmen. Op deze manier kan de melkveehouderij de fosfaatproductie op jaarbasis met miljoenen kg terugdringen.

Reductie fosfaatproductie

De fosfaatproductie van de Nederlandse veehouderij moet worden gereduceerd. Dit kan door melkkoeien te voeren naar fosforbehoefte. Deze behoefte hangt sterk samen met het fosforgehalte in de melk. Omdat er op dit moment geen goede en goedkope methode is voor het bepalen van fosfor in melk, krijgen veel koeien meer fosfor in hun voeding dan strikt noodzakelijk.

Verschillen per koe

Momenteel gaat men er vanuit dat het fosforgehalte in de melk gelijk is voor alle koeien. In werkelijkheid verschilt het per koe. Dit kan oplopen tot 3 kg fosfor op lactatiebasis. Omdat veehouders nu niet weten wat het werkelijke fosforgehalte in de melk is, kunnen ze de fosforgift niet afstemmen. Om gezondheidsproblemen door een fosfortekort te voorkomen stemmen ze de fosforgift af op koeien met de hoogste fosforbehoefte. In de praktijk voeren ze de koeien 130-150 procent van hun fosforbehoefte. Daardoor is de fosfaatproductie (uitscheiding in mest) veel hoger.

Het onderzoek

Voor het verlagen van de fosforgift moet het fosforgehalte van de melk bekend zijn. Ibrahim Jibrila onderzocht dit onder begeleiding van prof. Henk Bovenhuis bij de leerstoelgroep Fokkerij & Genetica van Wageningen UR. Het onderzoek laat zien dat infraroofmetingen fosfor in melk goed kunnen bepalen. De ontwikkelde methode kan 84 procent van de verschillen in het fosforgehalte verklaren.

Fosforbepaling

Infrarood analyses worden al jaren gebruikt voor de routinematige bepaling van het vet-, eiwit- en lactosegehalte in de melk. Dezelfde analyses kunnen ook het fosforgehalte in de melk bepalen. Dit maakt de praktische toepassing van fosforbepalingen relatief eenvoudig. Hierdoor is een veehouder veel beter in staat om de fosfaatgift van individuele koeien af te stemmen op hun behoefte.

Besparing van 3.6 kg fosfaat per melkkoe

Dit kan leiden tot een besparing van 3.6 kg fosfaat per melkkoe op lactatiebasis en een 17 procent efficiëntere benutting van fosfaat. De methode kan ook worden gebruikt voor de bepaling van het fosforgehalte in tankmelk en daarmee tot een nauwkeurigere inschatting van de bedrijfsspecifieke excretie van fosfaat.

Altijd op de hoogte blijven?