Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

9 september 2020

Beeld: Unsplash

Een laboratorium in de Verenigde Staten, gefinancierd door verschillende anti-GMO organisaties, publiceerde een methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren. De verschillende organisaties zijn hier blij mee, omdat het nu mogelijk wordt om de import van gemodificeerd raapzaad tegen te gaan.

Onderzoek

Verschillende organisaties die tegen genetisch gemodificeerd voedsel zijn, waaronder Greenpeace, financierden het onderzoek. John Fagan, die leiding geeft aan het Health Research Institute, publiceerde het onderzoek als peer-reviewed artikel in Foods. Het onderzoek richtte zich op een type raapzaad dat het biotech bedrijf Cibus verkoopt en tolerant is voor herbiciden. Dit type is het resultaat van ‘gene editing’, de nieuwste vorm van genetische modificatie. Fagen wist de Cibus-variant te onderscheiden van raapzaad variëteiten die dezelfde eigenschappen hebben, maar niet genetisch gemodificeerd zijn. De methode is publiek beschikbaar.  

Greenpeace

De geldschieters, waaronder Greenpeace, zijn erg blij met het resultaat, om verschillende redenen. Ten eerste denkt de organisatie dat deze methode toepasbaar is op veel verschillende genetisch gemodificeerde gewassen. Ten tweede stelt het Europese overheden in staat om genetisch gemodificeerde, geïmporteerd raapzaad te identificeren. Dit type raapzaad wordt met name in de Verenigde Staten en Canada gekweekt, maar is niet goedgekeurd onder de strenge Europese wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om het te onderscheiden van ‘natuurlijk’ raapzaad. Nu is dat dus wel het geval. Ten derde lijkt Greenpeace te reageren op een argument in het genetische modificatie-debat, namelijk dat regelgeving weinig zin heeft, omdat de producten toch niet te testen zijn. Met deze methode valt dat argument weg uit de discussie.

Bron: Greenpeace

Altijd op de hoogte blijven?