Nieuwe methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren

Beeld: Unsplash

Een laboratorium in de Verenigde Staten, gefinancierd door verschillende anti-GMO organisaties, publiceerde een methode om genetisch gemodificeerd raapzaad te detecteren. De verschillende organisaties zijn hier blij mee, omdat het nu mogelijk wordt om de import van gemodificeerd raapzaad tegen te gaan.

Onderzoek

Verschillende organisaties die tegen genetisch gemodificeerd voedsel zijn, waaronder Greenpeace, financierden het onderzoek. John Fagan, die leiding geeft aan het Health Research Institute, publiceerde het onderzoek als peer-reviewed artikel in Foods. Het onderzoek richtte zich op een type raapzaad dat het biotech bedrijf Cibus verkoopt en tolerant is voor herbiciden. Dit type is het resultaat van ‘gene editing’, de nieuwste vorm van genetische modificatie. Fagen wist de Cibus-variant te onderscheiden van raapzaad variëteiten die dezelfde eigenschappen hebben, maar niet genetisch gemodificeerd zijn. De methode is publiek beschikbaar.  

Greenpeace

De geldschieters, waaronder Greenpeace, zijn erg blij met het resultaat, om verschillende redenen. Ten eerste denkt de organisatie dat deze methode toepasbaar is op veel verschillende genetisch gemodificeerde gewassen. Ten tweede stelt het Europese overheden in staat om genetisch gemodificeerde, geïmporteerd raapzaad te identificeren. Dit type raapzaad wordt met name in de Verenigde Staten en Canada gekweekt, maar is niet goedgekeurd onder de strenge Europese wetgeving omtrent genetisch gemodificeerd voedsel. Tot nu toe was het echter niet mogelijk om het te onderscheiden van ‘natuurlijk’ raapzaad. Nu is dat dus wel het geval. Ten derde lijkt Greenpeace te reageren op een argument in het genetische modificatie-debat, namelijk dat regelgeving weinig zin heeft, omdat de producten toch niet te testen zijn. Met deze methode valt dat argument weg uit de discussie.

Bron: Greenpeace

Thema's
Meer over
Lees ook
Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

Pittige tomaten mogelijk met kleine genetische aanpassing

Met gebruikmaking van de door de EU als genetische manipulatie beschouwde CRISPR-Cas9 techniek zouden Braziliaanse wetenschappers een pittige tomaat kunnen ontwikkelen. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van een recent onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Trends in Plant Science.  De wetenschappers van de Federal...

Efficiëntere fotosynthese niet bruikbaar voor Europese land- en tuinbouw

Efficiëntere fotosynthese niet bruikbaar voor Europese land- en tuinbouw

Met een aantal extra genen kun je een weeffoutje in de natuurlijke fotosynthese omzeilen zodat planten tientallen procenten meer biomassa gaan aanmaken. Het zou op termijn het wereldvoedselprobleem kunnen oplossen, juichen Amerikaanse onderzoekers enigszins voorbarig in een spraakmakende Science-publicatie. Maar Europese voedselproducenten...

Ruimte voor CRISPR-Cas?

Ruimte voor CRISPR-Cas?

Vorige week liet minister Schouten van Landbouw in een interview met de Volkskrant los dat zij wel ruimte zou willen voor experimenten met CRISPR-Cas. Maar is er kans dat die ruimte er komt? Minister Schouten zei eigenlijk niets nieuws toen zij toegaf wel ruimte te willen voor experimenten met de genetische veredelingstechniek CRISPR-Cas, waarmee kwetsbaarheden...