Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Laboratorium onderzoek_unsplash

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

De extractiemethode leverde in een proef met linzen 92% meer aan eiwitisolaten op dan vergelijkbare technieken. De isolaten werden omgezet in een glutenvrij meel. Het bedrijf produceerde ook een eiwitrijke emulgator. Hetzelfde proces kan worden toegepast op andere plantaardige eiwitbronnen zoals sojabonen, kikkererwten en algen. Het extractieproces vraagt zeer beperkt warmte, waardoor het energieverbruik tot tien keer lager kan zijn dan bij andere methoden om eiwitten te winnen.

Eiwitrijke kleurstof

Ook heeft Gavan meerdere producten afgeleid van spirulina, waaronder een eiwitrijke blauwe kleurstof. Na het extraheren van de kleurstof, leverde de resterende massa nog smaakversterkers op, een bruine kleurstof die een beter alternatief biedt voor de veelgebruikte karamelkleurstoffen, koolhydraten, een lipidenfractie en carotenoïden.

Gavan verwacht dat de eerste producten vanaf 2023 geleidelijke op de markt komen.

Bron: FoodHolland

Lees ook
HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy introduceert Workshop Plant-aardige Eiwitten

HAS green academy organiseert eind november voor de eerste keer de workshop Plantaardige eiwitten. Of er vraag naar is? De eerste editie was razendsnel volgeboekt!

Nieuwe eiwitverwerkingslijn helpt bedrijven bij de verwerking van nieuwe eiwitbronnen

Nieuwe eiwitverwerkingslijn helpt bedrijven bij de verwerking van nieuwe eiwitbronnen

Innovatieve eiwitbronnen zoals kikkererwten, soja, insecten, algen en zelfs bacteriën en schimmels zullen in de toekomst een grotere rol spelen binnen een gevarieerd voedingspatroon. Er ontbreekt echter nog kennis en procesexpertise om deze nieuwe soorten eiwitten succesvol te verwerken in voedingsproducten. Daar komt verandering in met de nieuwe eiwitverwerkingslijn...

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren