Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

Laboratorium onderzoek_unsplash

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

De extractiemethode leverde in een proef met linzen 92% meer aan eiwitisolaten op dan vergelijkbare technieken. De isolaten werden omgezet in een glutenvrij meel. Het bedrijf produceerde ook een eiwitrijke emulgator. Hetzelfde proces kan worden toegepast op andere plantaardige eiwitbronnen zoals sojabonen, kikkererwten en algen. Het extractieproces vraagt zeer beperkt warmte, waardoor het energieverbruik tot tien keer lager kan zijn dan bij andere methoden om eiwitten te winnen.

Eiwitrijke kleurstof

Ook heeft Gavan meerdere producten afgeleid van spirulina, waaronder een eiwitrijke blauwe kleurstof. Na het extraheren van de kleurstof, leverde de resterende massa nog smaakversterkers op, een bruine kleurstof die een beter alternatief biedt voor de veelgebruikte karamelkleurstoffen, koolhydraten, een lipidenfractie en carotenoïden.

Gavan verwacht dat de eerste producten vanaf 2023 geleidelijke op de markt komen.

Bron: FoodHolland

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Helft van de Nederlanders bereid voedingsmiddelen te eten op basis van insecten

Helft van de Nederlanders bereid voedingsmiddelen te eten op basis van insecten

Bijna de helft van de Nederlanders staat ervoor open om insecten op te nemen in hun voedingspatroon wanneer de voordelen op het vlak van milieu en gezondheid worden uitgelegd. Dat blijkt uit een peiling van Ÿnsect, producent van ingrediënten op basis van insecten.

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

Gelderland zet in op teelt van eiwitrijke gewassen

De provincie Gelderland doet mee in de Green Deal Eiwitrijke Gewassen. In deze deal spreken het Rijk en ruim vijftig andere partijen met elkaar af de teelt, verwerking en consumptie van Nederlandse eiwitgewassen te bevorderen. De Green Deal komt voort uit de Nationale Eiwitstrategie. Die zet in op de teelt van eiwitrijke gewassen voor menselijke consumptie,...