Nieuwe methode voor het extraheren van eiwitten uit plantaardige grondstoffen

26 juli 2022 Redactie Food Unsplash

Het Israëlische bedrijf Gavan Technologies heeft een nieuwe methode ontwikkeld om eiwitten uit plantaardige grondstoffen te extraheren. De eiwitten behouden daarbij hun oorspronkelijke vorm en alle voedings- en functionele eigenschappen.

De extractiemethode leverde in een proef met linzen 92% meer aan eiwitisolaten op dan vergelijkbare technieken. De isolaten werden omgezet in een glutenvrij meel. Het bedrijf produceerde ook een eiwitrijke emulgator. Hetzelfde proces kan worden toegepast op andere plantaardige eiwitbronnen zoals sojabonen, kikkererwten en algen. Het extractieproces vraagt zeer beperkt warmte, waardoor het energieverbruik tot tien keer lager kan zijn dan bij andere methoden om eiwitten te winnen.

Eiwitrijke kleurstof

Ook heeft Gavan meerdere producten afgeleid van spirulina, waaronder een eiwitrijke blauwe kleurstof. Na het extraheren van de kleurstof, leverde de resterende massa nog smaakversterkers op, een bruine kleurstof die een beter alternatief biedt voor de veelgebruikte karamelkleurstoffen, koolhydraten, een lipidenfractie en carotenoïden.

Gavan verwacht dat de eerste producten vanaf 2023 geleidelijke op de markt komen.

Bron: FoodHolland

Altijd op de hoogte blijven?