‘Nieuwe minister van Landbouw en Voedsel krijgt geen departement’

Boerengevoel

Dat gerucht gaat. Als het waar is, wordt de nieuwe minister een soort 'beleidscoördinator' die in een luxe camper langs stenen ministeries kan trekken voor overleg.

Door Dick Veerman - Foodlog

Volgens 'bronnen die betrokken zijn bij de formatie' zou in het kabinet Rutte III plaats zijn voor 16 ministers. Dat is 3 meer dan in het huidige kabinet. Op de rol staat een minister van Landbouw en Voedsel. Het CDA is met vertegenwoordigers uit de land- en tuinbouw invulling aan het geven aan de nieuwe post. Die zal meer 'boerengevoel' uitstralen en een een ambassadeur zijn voor de land- en tuinbouw in het buitenland, constateert Boerenbusiness op basis van een rondgang onder mensen die op de hoogte zijn van de vorderingen bij de formatie.

Opvallend is het geluid dat de minister "geen eigen departement zal krijgen, maar wel een eigen budget". Dat betekent dat de nieuwe bewindspersoon moet proberen te bemiddelen en coördineren tussen de ministeries die bepalend zijn voor zijn aandachtsgebied. Die ministeries zijn: VWS (gezondheid, voedselveiligheid), I&M (ruimtelijke ordening, landbouwgif) en EZ (de economische kant van de voedselketen).

Andere ministersposten waar bij de formatieonderhandelingen serieus over wordt gesproken zijn een minister van Klimaatzaken en Milieu en een minister voor Immigratie en Integratie, aldus RTL.

Beeld: Boerenklimaat, Bart van Dorp

Lees ook
Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

Consumentenbond: "Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald"

De Consumentenbond vindt dat het toekomstige kabinet veel ambitieuzer moet zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.

Producenten groenteconserven willen btw-verlaging

Producenten groenteconserven willen btw-verlaging

Producenten van groenten in pot en blik hebben via een ingezonden brief een oproep gedaan aan het kabinet om hun categorie in BTW te verlagen. De sector zegt de afgelopen jaren sterk te hebben ingezet op de verlaging van suiker en zout in hun producten, en vindt dat consumenten via deze tariefreducties gestimuleerd moeten worden voldoende groenten te...

Gezondheidscoalitie boos op nieuw kabinet vanwege BTW-verhoging

Gezondheidscoalitie boos op nieuw kabinet vanwege BTW-verhoging

Het lage btw-tarief gaat onder het nieuwe kabinet van 6 naar 9 procent. Haagse bronnen bevestigden dat op 6 oktober. Dat lage btw-tarief geldt onder meer voor de dagelijkse boodschappen. De Nederlandse groente- en fruit-lobby, supermarktorganisatie CBL en organisaties en onderwijsinstellingen die een gezonder eetpatroon in ons land voorstellen, tonen...