Nieuwe onderzoeksprojecten Vlaamse bedrijven

BRUSSEL - Flanders’ FOOD, de Vlaamse tegenhanger van FND, heeft 60 voedingsbedrijven en 20 onderzoeksgroepen bijeengebracht voor 6 nieuwe onderzoeksprojecten.

Twee projecten gaan over een betere vetzuursamenstelling. Door gebruik te maken van dubbele emulsies (water/vet/water) kan de hoeveelheid vet worden verminderd met behoud van de functionaliteit. Bovendien wordt onderzoek gedaan naar herformulering van producten waarbij verzadigde vetzuren vervangen worden door onverzadigde vetten.

In een ander project wordt getracht een antwoord te vinden op de vraag waarom toevoeging van tarwezemelen aan levensmiddelen zoals brood en koekjes, vaak de technologische kwaliteiten en de smaak van het product negatief beïnvloeden. Tarwezemelen worden toegevoegd om de hoeveelheid voedingsvezels in een product te verhogen.

Bovendien wordt onderzoek gedaan naar het winnen van vezels en andere voedingsstoffen uit afvalstromen uit de groenten- en fruitsector. Andere onderzoeksprojecten gaan over natuurlijke conserveermiddelen en over het effectiever inzetten van additieven om de kwaliteit van bloem in deegsystemen te behouden.

De onderzoeksprojecten komen tot stand met overheidssteun en financiële inbreng van deelnemende bedrijven. Van de 60 deelnemende voedingsbedrijven behoort ongeveer 65 procent tot het MKB. Met de 6 projecten is een subsidie van 1,36 miljoen euro gemoeid.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement