Nieuwe opsporingstechniek NVWA vindt medicijnresten in rundvlees

Slachthuis Rund_foto Pixabay

Foto: Pixabay

Met een nieuwe detectiemethode in een onderzoeksproject heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) medicijnresten in rundvlees aangetroffen. Het gaat volgens NVWA om beperkte overschrijdingen die een minimaal risico voor de volksgezondheid kunnen geven. Het vlees is daarom uit de markt gehaald.

Het nieuwe detectiesysteem is volgens NVWA gebruikt in een pilot.Voor de methode worden biomarkers gebruikt. “Dit zijn signaalstoffen voor de bacteriologische kwaliteit van vlees ter ondersteuning van keuringsbeslissingen”, schrijft NVWA op de website.

Medicijnresten rundvlees

In het onderzoeksproject namen de onderzoekers 240 proefmonsters. In bijna 50 monsters troffen ze resten van ontstekingsremmers, pijnstillers en antibiotica aan. Het ging bij de meeste monsters om zeer lage doseringen. Oorzaken zijn mogelijk het voer of eerder medicijngebruik. “Bij een aantal dieren is er een vermoeden van recente toediening”, meldt NVWA. “De aanwezigheid van de middelen is op dit moment herleid naar een tiental dieren. Deze hadden óf een overschrijding van de maximale residu limiet (MRL) op pijnstillers en/of een positief monster op antibiotica óf een ontstekingsremmer die niet bij runderen gebruikt mag worden.”

Handhaving NVWA

De aangetroffen medicijnresten vormen slechts een minimaal risico voor de volksgezondheid. Toch heeft NVWA besloten om te handhaven. “Dit is namelijk een overtreding van de voedselveiligheidsregels (volgens Europese verordening 2019/2090)”, aldus NVWA. De producenten hebben de opdracht gekregen om het vlees terug te halen en NVWA start een onderzoek naar de herkomstbedrijven van de dieren, het transport en de verstrekte voedselketeninformatie.

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voedselveiligheid

Voedselveiligheid

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar. TFT Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere...

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.