Nieuwe persluchtpompen voor brouwerijen 75% zuiniger

20 september 2020

Beeld: SEEPEX

Nieuwe persluchtpompen van SEEPEX zijn 75% zuiniger dan gebruikelijke pompen. De pompen transporteren mout in bierbrouwerijen. Het nieuwe systeem gebruikt korte luchtpulsen in plaats van continue luchtdruk.

Het Smart Air Injection (SAI) combineert een wormpomp met dichte-fase pneumatisch transport. SEEPEX installeerde het systeem in een testfabriek in München, waar het de invloed kwantificeerde. Dr. Ing. Stephan Mottyll, productmanager bij SEEPEX: “Door het toepassen van korte persluchtpulsen met grotere intervallen worden de lange moutproppen makkelijker getransporteerd. In vergelijking met het oude pneumatische buizensysteem daalt het persluchtverbruik met 80%. Ook de doorlooptijd van het brouwsel daalt met 50%, waardoor de procesefficiëntie toeneemt. Lange pauzes tot 5 minuten, waarin alleen de pomp transporteert, en de daaropvolgende gecontroleerde persluchtpulsen, leidden voor de klant tot een aanzienlijke vermindering van het totale perslucht- en energieverbruik." Jaarlijks leidde dit in de testfabriek tot een besparing van €11.000 per jaar ten opzichte van het oorspronkelijke systeem. Het energiegebruik daalde met 75%. SEEPEX heeft de nieuwe pomp gepatenteerd.

Mout

Mout, dat overblijft bij de productie van bier, is voor andere industrieën een grondstof. Het wordt gebruikt als diervoeding, bij de energieopwerkking in biogasfabrieken en als additief voor bakkerijproducten. De brouwerij in München varieerde de lengte van de moutprop om het optimale werkpunt te vinden. Conclusie: "Des te langer de prop, des te minder lucht het systeem nodig heeft en des te lager het totale verbruik aan perslucht. Het optimale werkpunt met betrekking tot de betrouwbaarheid en efficiëntie ligt bij een proplengte van enkele tientallen meters, wat overeenkomt met een gemiddeld persluchtverbruik van slechts ~18 Nm3/h. De perslucht wordt om de 3:45 minuten geïnjecteerd, niet alleen om het luchtverbruik te verminderen, maar ook om de leiding volledig leeg te maken. Te korte proppen van slechts enkele meters leiden tot een lage leidingdruk en een verhoogde luchtinjectiefrequentie, wat uiteraard minder efficiënt is", aldus Mottyll. De verlenging van de prop helpt het gemiddelde luchtverbruik geleidelijk terug te brengen tot ca. 18 Nm3/h. Het luchtvolume komt ongeveer overeen met het leidingvolume, zodat er maar zeer weinig overdruk nodig is om de proppen over 20 m naar de silo te duwen.

Bron: SEEPEX

Altijd op de hoogte blijven?