Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

25 april 2022 Redactie Voeding Nu

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van verstandige keuzes tussen plantaardige en dierlijke vetbronnen met het oog op de gezondheid van mens en planeet.

“Het kiezen van de juiste bronnen van oliën en vetten impliceert een complex evenwicht van genuanceerde en veranderende kwesties”, schrijft WUR. Onze keuzes hebben grote gevolgen. Zo zijn de milieueffecten van dierlijke vetten vaak veel groter dan die van plantaardige vetten, maar heeft ook de uitbreiding van gewassen voor palmolie, kokosolie en arachideolie een negatieve invloed op tropische bossen. Soja, koolzaad en zonnebloem wordt dan weer gerelateerd aan buitensporige stikstofstromen en grote veranderingen in landsystemen, zoals de uitbereiding van soja in Zuid-Amerikaanse bossen en savannes. De studie, gepubliceerd in Frontiers in Nutrition, biedt een kader om te voorspellen wat de gevolgen zouden kunnen zijn van veranderingen in de olieproductie en -handel voor arme en ondervoede mensen en het milieu wereldwijd.

Douglas Sheil, senior auteur en professor aan Wageningen University & Research: "Elke bron van voedingsoliën kan goed of slecht zijn. Wat ik vooral opvallend vond in onze studie, is hoe alle inspanningen om de aard van de vereiste productie te sturen en te verbeteren om zo betere gezondheids- en milieuresultaten te bereiken, ondermijnd blijven door gebrekkige informatie. Dit terwijl de wereldwijde vraag naar oliën en vetten in de voeding de komende drie decennia waarschijnlijk zal verdubbelen."

De studie benadrukt dat eenvoudige conclusies over oliën en vetten nuances missen. WUR: “Verstandige keuzes over de productie, handel en consumptie moeten worden gemaakt in de bredere context van hoe verschillende oliën en vetten de gezondheid van zowel mensen met overgewicht als ondervoede mensen en de gezondheid van de planeet beïnvloeden.”

Bron: WUR

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?