Nieuwe studie over het belang van voedingsoliën en -vetten

olijfolie-pixabay

Een nieuwe studie van Wageningen University & Research en de Charles University in Praag werpt een nieuw licht op voedingsoliën en -vetten. De studie beschouwt niet alle vetten als slecht voor onze gezondheid, maar benadrukt het belang van vetten in gezonde voeding, vooral voor ondervoede mensen. Ook gaat de studie in op het belang van het maken van verstandige keuzes tussen plantaardige en dierlijke vetbronnen met het oog op de gezondheid van mens en planeet.

“Het kiezen van de juiste bronnen van oliën en vetten impliceert een complex evenwicht van genuanceerde en veranderende kwesties”, schrijft WUR. Onze keuzes hebben grote gevolgen. Zo zijn de milieueffecten van dierlijke vetten vaak veel groter dan die van plantaardige vetten, maar heeft ook de uitbreiding van gewassen voor palmolie, kokosolie en arachideolie een negatieve invloed op tropische bossen. Soja, koolzaad en zonnebloem wordt dan weer gerelateerd aan buitensporige stikstofstromen en grote veranderingen in landsystemen, zoals de uitbereiding van soja in Zuid-Amerikaanse bossen en savannes. De studie, gepubliceerd in Frontiers in Nutrition, biedt een kader om te voorspellen wat de gevolgen zouden kunnen zijn van veranderingen in de olieproductie en -handel voor arme en ondervoede mensen en het milieu wereldwijd.

Douglas Sheil, senior auteur en professor aan Wageningen University & Research: "Elke bron van voedingsoliën kan goed of slecht zijn. Wat ik vooral opvallend vond in onze studie, is hoe alle inspanningen om de aard van de vereiste productie te sturen en te verbeteren om zo betere gezondheids- en milieuresultaten te bereiken, ondermijnd blijven door gebrekkige informatie. Dit terwijl de wereldwijde vraag naar oliën en vetten in de voeding de komende drie decennia waarschijnlijk zal verdubbelen."

De studie benadrukt dat eenvoudige conclusies over oliën en vetten nuances missen. WUR: “Verstandige keuzes over de productie, handel en consumptie moeten worden gemaakt in de bredere context van hoe verschillende oliën en vetten de gezondheid van zowel mensen met overgewicht als ondervoede mensen en de gezondheid van de planeet beïnvloeden.”

Bron: WUR

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

Meer supermarktomzet voor voeding met duurzaamheidskeurmerk

De supermarktomzet aan duurzame voeding wordt steeds groter. In 2021 had 22 procent van de omzet aan voeding een duurzaamheidskeurmerk. In 2013 was dit nog maar 8 procent. Vooral producten als varkensvlees, verse vis, thee en eieren hebben vaak een duurzaamheidskeurmerk. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2021 van Wageningen University & Research...

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Het AGROS-project | Werken aan een autonome kas

Voor een steeds verder groeiende bevolking speels glastuin-bouw een sleutelrol in de productie van verse groenten en fruit. In de afgelopen decennia zijn glastuinbouwbedrijven steeds groter geworden en de teelt steeds complexer.

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Duurzame drinkrietjes bevatten vaak PFAS

Twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen onderzochten de mate van PFAS in drinkrietjes. Voor deze rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid. De studenten onderzochten of deze rietjes wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar zijn.