Vanaf deze week rijdt er een rechtstreekse trein tussen Spanje en Nederland om versproducten te vervoeren. Driemaal per week vervoert deze gekoelde trein groente en fruit tussen Valencia en Rotterdam. 

Een belangrijke drijfveer van de betrokken partijen is het verduurzamen van het vervoer tussen Spanje en Nederland. Spanje is voor Noordwest-Europa de grootste handelspartner voor de import van verse groenten en fruit zoals sla, tomaten, komkommers en sinaasappels. Het transport naar Nederland via de nieuwe treinverbinding is even snel als wegtransport, maar veel duurzamer.

CoolRail, zoals het project wordt genoemd, moet een flinke CO2-besparing opleveren. De 144 jaarlijkse treinritten zouden 12.000 vrachtwagentransporten kunnen vervangen. Jaarlijks zou daardoor 15.000 ton minder CO2 worden uitgestoten.

CoolRail is een initiatief van Euro Pool System, aanbieder van logistieke services en herbruikbare verpakkingen voor de versketen. Aan dit initiatief nemen partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche deel. 

Altijd op de hoogte blijven?