Noord-Brabant wordt centrum eetbare insecten

30 augustus 2013

DEN BOSCH - De provincie Noord-Brabant krijgt een International InsectCentre (IIC). Ruim 15 bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidspartijen bundelen daarvoor in Den Bosch hun krachten.

Dat meldt De Molenaar. Het IIC wordt een internationaal kennis- en innovatienetwerk dat zich sterk maakt voor de toepassing van insecten(larven) als eiwitrijke grondstof voor de voedingsindustrie, pharma en diervoederindustrie.

Nieuwe verwerkingsketen

Het centrum wil meebouwen aan een nieuwe verwerkingsketen voor insecten. Vooral het realiseren van schaalgrootte is daarbij van belang.

Volgens de initiatiefnemers moet het mogelijk zijn om over 7 jaar met 80 grote(re) kwekerijen in Nederland een omzet van 420 miljoen euro te realiseren.

Krachtige eiwitbron

Insecten, en in het bijzonder de larven van insecten, zijn in potentie een efficiënte en krachtige eiwitbron voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie, als alternatief voor dierlijke eiwitten, zo bepleit ook de FAO. Het IIC speelt hierop in.

Noord-Brabant, met name het noordoosten van de provincie, kent al veel kwekers en innovatieve verwerkers van eet- en verwerkbare insecten. De activiteiten van de sector sluiten bovendien aan op het provinciale voornemen om de Brabantse economie meer biobased te maken.

Insectensoorten

Wereldwijd zijn meer dan 1900 eetbare insectensoorten. Daarvan zijn 60 soorten te kweken in Nederland.

In de praktijk zijn vooral de larven van de black soldier fly, de huisvlieg en de meelworm toepasbaar voor grootschalige restroomverwerking en eiwitproductie, en dus bruikbaar voor food-, feed- en pharma-toepassingen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?