Novel foods: vleessmoothies en onco-brood

Vleessmoothie

Het toepassen van allerlei technieken op voeding wordt vaak met argwaan bekeken. Maar denk eens aan mensen die problemen met eten hebben. Zij kunnen baat hebben bij ‘novel foods’. Twee nieuwe producten: ‘onco-brood’ en vleessmoothies.

Door Marjolein Streur - Foodlog

Een stukje vlees en verse groenten, die met elkaar gekookt en gepureerd worden. Doe daar nog wat vocht en andere ingrediënten bij en je hebt een vleessmoothie. Vanaf 1 oktober is dit product van ambachtelijke slagerij Klassen in Duitsland te koop onder de naam Pete&Phil’s in de smaken ‘Poulet Royal’, ‘Beef Bombay’ en ‘Butcher’s Beef’.

RTL Z presenteert de smoothie als het ideale drankje voor carnivoren. Zo is het niet bedoeld.

De smoothie is bedoeld als lekkere voedzame snack voor onderweg, maar heeft ook een medische toepassing. De initiatiefnemers en producenten zijn de slagers Peter en Philipp Klassen. Zij ontwikkelden het vleesdrankje vooral voor ouderen en zieken. “Mijn moeder kan vanwege haar leeftijd niet goed meer kauwen en slikken waardoor ze geen vlees en vast voedsel meer kan eten. Tegelijkertijd hoorde ik van een kennis die in het ziekenhuis werkt dat sommige patiënten met darmaandoeningen moeite hebben met de vertering van vast voedsel. Dat zette me aan het denken en zo ontstond het idee om vloeibaar vlees te gaan maken”, vertelt Peter Klassen aan Boerderij. “De eiwitten kunnen tot twee keer beter benut kunnen worden dan bij een gewoon stuk vlees, wat het ideaal maakt voor mensen die moeten herstellen.”

Onco-brood: brood met een smaakje

Een andere novel food met medische achtergrond is het in België ontwikkelde ‘onco-brood’. Zoals de naam al zegt is het brood dat speciaal gemaakt is voor kankerpatiënten. Door de behandelingen kan de smaakzin aangetast worden. Ook bij ouderen gaat een deel van de smaak verloren. Omdat eten dan smakeloos wordt, gaan mensen met een verminderde smaakzin vaak minder eten en lopen ze de kans ondervoed te raken.

Antwerpse onderzoekers ontwikkelden daarom een brood met sterkere smaken. Per patiënt stelden de onderzoekers een smaakprofiel vast, van welke smaken de mensen nog wel konden proeven. Op basis daarvan maakten ze brood met bijvoorbeeld venkel, tijm en limoen. Bij een groep van 64 mensen testten de onderzoekers of het nieuwe brood effect had. "Bij de personen die de aangepaste receptuur kregen, stopte het gewichtsverlies", zegt onderzoeker Bart Geurden in De Morgen. Dat klinkt goed en is "klinisch relevant", zegt Geurden. Of het onco-brood echt zoden aan de dijk zet, wil hij nu diepgaander bestuderen.

Lees ook
Van broodafval naar bacteriecultuur

Van broodafval naar bacteriecultuur

Italiaanse onderzoekers hebben op basis van broodresten een medium ontwikkeld voor de cultivering van micro-organismen voor bijvoorbeeld fermentatie. Het resultaat is niet alleen een goede manier om een reststroom te verwaarden, het is volgens de onderzoekers ook nog eens goedkoper dan de huidige commerciële voedingsbodems voor de cultivering van...

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

Fabrieksbrood maakte een definitief einde aan hongersnood

De industrialisering van de broodproductie heeft wezenlijk bijgedragen aan de verbetering van de voedselvoorziening. Aan het einde van de 19de eeuw at de Nederlander gemiddeld drie keer meer tarwebrood dan in het midden van de eeuw. In dezelfde periode steeg de levensverwachting met ruim tien jaar.  Samuel Sarphati (1813-1866) geniet onder Amsterdammers...