NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Beeld: Unsplash

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop,  bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

In 2018 sloot China zijn grenzen voor afval uit andere landen. Hierop nam met name Turkije de rol als wereldwijde afvalverwerker over. Het is illegaal om niet-recyclebaar plastic naar landen buiten de EU te exporten. Doordat de ketens en Europese handel zo ondoorzichtig zijn, blijken de regels echter lastig te controleren. Zo kan er niet-recyclebaar plastic in Turkije terecht komen. In Turkije hebben de autoriteiten steeds meer moeite om de afvalstroom te beheersen. Veel afval wordt dan ook illegaal gestort of verbrand.

Lees hier het  volledige artikel

Thema's
Lees ook
Spelregels tegen voedselverspilling

Spelregels tegen voedselverspilling

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling roept politiek, overheid en bedrijfsleven op om de spelregels rondom voedselverspilling te veranderen. Samen met WUR stelde de stichting 10 spelregels op.

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris presenteert ontwerpbesluit voor statiegeld op blikjes

Staatssecretaris van Veldhoven informeert de Tweede Kamer over het ontwerpbesluit voor verplicht statiegeld op blikjes. Als het aantal blikjes in zwerfafval volgend jaar niet 70% lager is, voert het kabinet statiegeld in op blikjes. De wet bepaalt dat het statiegeld minstens 15 cent wordt, zoals dat ook bij kleine plastic flessen geldt.

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers gaat grootste schillenfabriek van Europa bouwen

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door verschillende investeerders. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling...