NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Beeld: Unsplash

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop,  bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

In 2018 sloot China zijn grenzen voor afval uit andere landen. Hierop nam met name Turkije de rol als wereldwijde afvalverwerker over. Het is illegaal om niet-recyclebaar plastic naar landen buiten de EU te exporten. Doordat de ketens en Europese handel zo ondoorzichtig zijn, blijken de regels echter lastig te controleren. Zo kan er niet-recyclebaar plastic in Turkije terecht komen. In Turkije hebben de autoriteiten steeds meer moeite om de afvalstroom te beheersen. Veel afval wordt dan ook illegaal gestort of verbrand.

Lees hier het  volledige artikel

Thema's
Lees ook
Plus past vleesverpakkingen aan

Plus past vleesverpakkingen aan

Plus wil minder palstic gebruiken. Daarom pastte de supermarktketen de afgelopen jaren samen met de vleesleveranciers de verpakkingen voor vlees aan. Hiermee bespaart Plus bijna 200.000 kg plastic.

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Albert Heijn stopt gehakt voortaan in zakje

Het gehakt van Albert Heijn zit voortaan in een zakje in plaats van een bakje. Volgens de supermarkt scheelt dit meer dan 500.000 kilo plastic op jaarbasis, een besparing van 70 procent. Een voordeel voor klanten is dat de nieuwe verpakking minder ruimte inneemt in de plastic afvalbak.

Hackathon challenge 3: Knellende plastic verpakkingen

Hackathon challenge 3: Knellende plastic verpakkingen

Tijdens Food Technology op 1 en 2 december vindt de 3e editie van de hackathon Redesign Your Food Business plaats. EVMI presenteert daarvoor 3 challenges. Wil jij met je team de casus van vandaag, of een zelf bedachte challenge, oppakken tijdens Food Technology? Laat het ons weten!