NRC legt illegale stromen plastic verpakkingen bloot

Beeld: Unsplash

Een onderzoekcollectief van de NRC en Lighthouse Reports laat zien dat verpakkingen van Nederlands voedsel illegaal naar Turkije geëxporteerd wordt. Het onderzoek benoemt verpakkingen van drop,  bier, geraspte kaas en verpakkingen van oliebollen.

In 2018 sloot China zijn grenzen voor afval uit andere landen. Hierop nam met name Turkije de rol als wereldwijde afvalverwerker over. Het is illegaal om niet-recyclebaar plastic naar landen buiten de EU te exporten. Doordat de ketens en Europese handel zo ondoorzichtig zijn, blijken de regels echter lastig te controleren. Zo kan er niet-recyclebaar plastic in Turkije terecht komen. In Turkije hebben de autoriteiten steeds meer moeite om de afvalstroom te beheersen. Veel afval wordt dan ook illegaal gestort of verbrand.

Lees hier het  volledige artikel

Thema's
Lees ook
Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Start-up Orbisk wint ton voor vondst tegen voedselverspilling

Orbisk heeft E100.000 gewonnen tijdens de finale van de Postcode Lotteries Green Challenge. De Utrechtse start-up ontwikkelde een voedselafval-monitor om voedselverspilling te verminderen.

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

15 cent statiegeld op blikjes vanaf 2023

Over twee jaar moet je 15 cent statiegeld betalen bij aankoop van een blikje bier of frisdrank. De maatregel gaat per 31 december 2022 in, schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

EVMI jaaroverzicht, deel 5: wetenschap en innovatie

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 5 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen.