Nutreco investeert in vis en vlees uit cellenkweek

kweekvlees-wikimedia

Beeld: Wikimedia

Diervoederproducent Nutreco toont flinke interesse in de ontwikkeling van kweekvlees. Begin deze maand werd al een samenwerking met het Nederlandse Mosa Meat aangekondigd. Nu gaat het bedrijf ook nog samenwerken met BlueNalu, een Amerikaanse start-up die zich richt op het produceren van vis door middel van cellenkweek.

“Nee hoor, kweekvlees gaat gewoon vlees niet vervangen,” zegt Nutreco CEO Rob Koremans tegen Feednavigator. Het gaat om het creëren van nieuwe opties voor consumenten en nieuwe manieren van produceren om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden. De samenwerking met de kweekvleesbedrijven zijn onderdeel van het strategische innovatie- en investeringsteam NuFrontiers, dat €20 miljoen ter beschikking heeft voor investeringen. Nutreco richt zich daarbij niet alleen op nieuwe vormen van eiwitproductie maar ook op andere innovaties.

Kweekvlees

Zowel Mosa Meat als BlueNalu willen dierlijk vlees produceren door middel van celkweek, waar in principe geen dier aan te pas hoeft te komen. De grote uitdagingen zijn het vinden van een geschikt medium dat als voedingsbodem voor de cellen dient en, belangrijker nog, het opschalen van de productie. Nutreco ziet hierin een rol voor zichzelf. “Mosa Meat en BlueNale ontwikkelen technologieën die de potentie hebben om de manier waarop we de wereld voeden volledig te veranderen. Daaraan leveren we graag een bijdrage,” aldus Koremans. Nutreco treedt op als kennispartner om de start-ups te helpen met het ontwikkelen van hun productieprocessen, en heeft een onbekend bedrag geïnvesteerd in de twee kweekvleesbedrijven. Ook Nutreco wil ervan leren: “Een potentiële kans voor ons is om in de toekomst de ingrediënten te leveren voor de kweekvleesindustrie.”

Lees ook
Investering van 9 miljoen voor Meatable

Investering van 9 miljoen voor Meatable

Meatable, een Nederlandse start-up die kweekvlees maakt, haalde 9 miljoen euro in een nieuwe investeringsronde. Het doel van de start-up is het produceren van kweekvlees voor de massa. In 2018 kreeg het bedrijf al een investering van 3,5 miljoen.

Minister Schouten: ‘kweekvlees is een Novel Food en moet langs de EFSA’

In een wereld waarin de vleesvervangers je om je oren vliegen, lijkt de marktintroductie van kweekvlees helemaal niet zo ver weg. Maar uit de kamerbrief van vandaag van minister Schouten blijkt dat het toch nog even kan duren voordat dit type product in de supermarkt ligt. Sinds het eerste kweekvleespatent in 1999 zijn er veel technologische ontwikkelingen geweest waardoor marktintroductie van kweekvlees steeds dichterbij komt. Door middel van een kamerbrief brengt minister Schouten de Tweede Kamer op de hoogte van de huidige wetgeving die komt kijken bij kweekvlees. Kweekvlees wordt door de...

Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.