Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Nutri-Score

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label ook op voedingsproducten in de Nederlandse schappen.

Op het logo staan vijf categorieën, A t/m E - variërend in kleur van donkergroen (A) naar rood (E). De score geeft aan hoe 'gezond' een product is ten opzichte van andere opties in dezelfde categorie. Een product krijgt pluspunten voor bijvoorbeeld eiwitten en vezels en minpunten als het product relatief veel calorieën, suikers, verzadigd vet en/of zout bevat. Ontbijtkoek met minder suiker en meer vezels krijgt bijvoorbeeld de letter A, naturel ontbijtkoek valt in de C-score en een variant met suikerrijke extra's krijgt een E.

Het onderzoeksteam voerde twee online studies uit. In het eerste experiment deelden 292 Vlamingen verschillende producten in op basis van hun idee over de gezondheid van het product en of ze het zouden kopen. Sommige producten hadden het Nutri-Score-label, andere niet. De deelnemers konden de producten beter beoordelen als er een Nutri-Score op stond. 

De tweede studie, waaraan 415 mensen deelnamen, laat zien dat de deelnemers eerder zouden kiezen voor producten met een 'gezondere score' (A of B) dan voor een product met een D- of E-label. Ook gaan ze eerder voor een gezond product met label dan voor een variant zonder het logo. Dit is niet het geval bij ongezonde producten. Of er nu een label op staat of niet, de gemiddelde koopintentie van de deelnemer was gelijk.

Volgens de onderzoekers betekenen de resultaten dat het doel van Nutri-Score - mensen bewuster maken van de gezondheid van producten - behaald is. Ze noemen de resultaten veelbelovend wat betreft de effectiviteit van Nutri-Score. Ze zeggen ook dat het label ervoor kan zorgen dat er meer (relatief) gezonde producten worden verkocht, maar dat de verkoop van ongezonde producten vermoedelijk niet verandert.

Meer informatie over Nutri-Score: klik hier

Bron paper: klik hier

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Lidl aan de slag met Eco-Score

Lidl aan de slag met Eco-Score

Na de Belgische supermarktketen Colruyt waagt ook de Duitse discounter Lidl zich aan de 'Eco-Score'. Een nieuw label dat consumenten wil helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

DSM lanceert platform voor gepersonaliseerde voeding

Koninklijke DSM steunt de lancering van Hologram Sciences met $100 miljoen (circa €850.000). Het Amerikaanse health tech-bedrijf biedt op de consument gerichte gepersonaliseerde oplossingen voor voedingvraagstukken.