NVWA breidt openbaarmaking uit naar zorg

18 augustus 2015

De NVWA gaat ook inspectieresultaten van zorgorganisaties publiceren. Het betekent een uitbreiding van de openbaarmaking van inspectieresultaten, nu richting zorg. Dit om de voedselveiligheid in die sector te verbeteren.

De openbaarmaking wordt gemeld door Ghislaine Mittendorff, coördinerend specialistisch inspecteur bij de NVWA in een interview met Food Hospitality.

Horeca

Eerder zijn voor een verbetering van de voedselveiligheid ook al inspectieresultaten van horecainstellingen en attractieparken (deels voedselveiligheid) openbaar gemaakt.

Overigens meldt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek als reactie op dit bericht dat het geen uitgemaakte zaak is dat de zorg daadwerkelijk de volgende sector wordt. Zie: Reactie NVWA: ‘Niet gezegd dat zorg volgende is’

De inspectieresultaten in de zorg zullen op termijn openbaar gemaakt worden, maar 'het staat niet vast dat de zorg de volgende sector wordt', stelt Mastenbroek.

Ook andere instrumenten

Behalve reguliere inspecties gaat de NVWA ook andere instrumenten inzetten om zorgorganisaties te helpen om hun voedselveiligheid te verbeteren, stelt Mittendorff in het interview. “We willen niet wijzen op wat er fout gaat, maar ook richting geven, suggesties doen en meedenken.”

Tijdens een recente pilot in ziekenhuizen is ervaring opgedaan met dergelijke hulp. In een vervolg op de pilot onderzoekt de NVWA samen met een kleine groep instellingen hoe de naleving van voedselveiligheidsregels structureel verbeterd kan worden.

'Goed zicht hebben'

“Ons streven is om binnen nu en vier jaar heel goed zicht te hebben op de voedselveiligheidssituatie binnen alle organisaties”, zegt Mittendorff.

Ze houdt nog wel een slag om de arm of de NVWA wel genoeg mankracht heeft om dit te bereiken. “Als NVWA staan we onder een vergrootglas. Maar ook al staat ons werk geregeld onder druk, we gaan optimistisch voort op de ingeslagen weg.”

Het interview staat in het augustusnummer van Food Hospitality. Mittendorff spreekt ook op het symposium Focus op Voedselveiligheid, dat specifiek gericht is op de zorg, op 24 september.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?