NVWA: 'Controle in visindustrie werkt'

31 mei 2016

Extra controles van de NVWA in de visindustrie hebben ervoor gezorgd dat er in 2015 meer bedrijven onder verscherpt toezicht zijn gesteld. De strengere aanpak heeft er bovendien toe geleid dat van de acht bedrijven die in 2015 onder verscherpt toezicht werden gesteld, de situatie bij zeven alweer sterk verbeterd is. Dat stelt de NVWA in het jaarverslag van 2015.

 

Door alle schandalen in de voedingsmiddelenindustrie, waaronder voedselfraude, was er de afgelopen jaren veel kritiek op de NVWA. De organisatie heeft meer geld ter beschikking gekregen om orde op zaken te stellen. NVWA beweert zelf dat de organisatie steeds slagvaardiger wordt. "Slagvaardiger toezicht is goed voor de borging van voedsel- en productveiligheid, plant- en diergezondheid, dierenwelzijn en natuur. In het jaarverslag 2015 staan de eerste voorbeelden. Het verscherpte toezicht in de visindustrie, het risico-gerichte toezicht bij pluimveeslachterijen en een innovatieve manier van controleren bij grondgebonden inspecties."

Krachtenveld

Inspecteur-generaal Harry Paul zegt dat steviger toezicht echter ook commentaar oplevert.  "Waar na jaren ineens strenger wordt gehandhaafd, ontstaat wrijving met de onder toezicht gestelde. Dit is het krachtenveld waarin de NVWA werkt. Het is daarom essentieel dat de NVWA een autoriteit is. Hier wordt dan ook stevig in geïnvesteerd. De trend van slagvaardiger werken zetten we de komende jaren voort."

 

Andere onderwerpen die in het jaarverslag aan de orde komen, zijn de risicoanalyse roodvleesketen, etiketfraude bij babymelkpoeder, import- en exportcontroles en koper in varkensvoer. Het jaarverslag bevat dit jaar voor het eerst een hoofdstuk over de organisatieontwikkeling van de NVWA.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?