NVWA erkent negende zelfcontrolesysteem

NVWA

"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Care for Food Group zelfcontrolesysteem van de Care for Food Group geaccepteerd", meldt de NVWA. Dat lijkt een opmerkelijk bericht omdat afgelopen maandag zowel de NVWA als het zelfcontrolesysteem van de eiersector een veeg uit de pan kregen van de Commissie-Sorgdrager. Zelfcontrolesystemen zijn private systemen op het gebied van voedselveiligheid, waar bedrijven op vrijwillige basis aan deel kunnen nemen.

Bij een geaccepteerd zelfcontrolesysteem (dat zijn er nu negen, voor horeca, retail, ambachtelijke sector en zorg) neemt de sector een taak van de NVWA over, zoals onaangekondigde voedselveiligheidsinspecties waarbij alle elementen vanuit de geldende hygiënecode worden beoordeeld. "Wij zijn blij met dit negende systeem", zegt een woordvoerder van de NVWA dan ook. "Wij controleren liever het systeem dan de afzonderlijke producenten. Binnen de Europese wetgeving is de producent primair verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid. Het is belangrijk voor de sector als het vertrouwen en de hygiënecode op deze wijze geborgd zijn."

Bron: Foodlog

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...