NVWA erkent negende zelfcontrolesysteem

NVWA

"De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Care for Food Group zelfcontrolesysteem van de Care for Food Group geaccepteerd", meldt de NVWA. Dat lijkt een opmerkelijk bericht omdat afgelopen maandag zowel de NVWA als het zelfcontrolesysteem van de eiersector een veeg uit de pan kregen van de Commissie-Sorgdrager. Zelfcontrolesystemen zijn private systemen op het gebied van voedselveiligheid, waar bedrijven op vrijwillige basis aan deel kunnen nemen.

Bij een geaccepteerd zelfcontrolesysteem (dat zijn er nu negen, voor horeca, retail, ambachtelijke sector en zorg) neemt de sector een taak van de NVWA over, zoals onaangekondigde voedselveiligheidsinspecties waarbij alle elementen vanuit de geldende hygiënecode worden beoordeeld. "Wij zijn blij met dit negende systeem", zegt een woordvoerder van de NVWA dan ook. "Wij controleren liever het systeem dan de afzonderlijke producenten. Binnen de Europese wetgeving is de producent primair verantwoordelijkheid voor de voedselveiligheid. Het is belangrijk voor de sector als het vertrouwen en de hygiënecode op deze wijze geborgd zijn."

Bron: Foodlog

Lees ook
NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...