NVWA: Geen ernstige overtredingen tijdens offerfeest

Schaap_pixabay

Foto: Pixabay

Tijdens het Offerfeest constateerden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie geen illegale slachterijen of ernstige overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid. Het bleef bij paar geringe overtredingen zoals ontbrekende I&R registraties.

Het Offerfeest vond in 2022 plaats van 9 tot en met 11 juli. In elk deelnemend slachthuis waren NVWA-dierenartsen en officiële assistenten aanwezig om toezicht te houden op het slachtproces. 44 slachthuizen hadden toestemming om te slachten tijdens het Offerfeest.

Dierenwelzijn en voedselveiligheid

“We zien dat de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid dit jaar goed zijn nageleefd”, zegt Inspecteur-generaal van de NVWA Gerard Bakker. “Dat komt mede door ons strenge toezicht in de slachthuizen. En steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat slachten buiten een erkend slachthuis niet kan. Onze mensen en de politie hebben in de aanloop naar het Offerfeest daar ook veel energie in gestoken. En natuurlijk waren onze inspecteurs samen met de politie tijdens het Offerfeest alert op signalen van misstanden. Die waren er gelukkig niet.”

Cijfers

Volgens de voorlopige cijfers zijn er dit jaar in Nederland bijna 33.000 dieren geslacht tijdens het Offerfeest. 10 procent minder dan vorig jaar, toen er 37.000 dieren werden geslacht. Evenals in 2021 werden er 43 procent van de schapen en geiten onbedwelmd geslacht. Bij runderen was het aandeel dit 64 procent (in 2021 59 procent).

Thema's
Lees ook
RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

RIVM stelt PFAS-normen oppervlaktewater bij

Het RIVM heeft nieuwe PFAS-normen berekend voor oppervlaktewater. Het uitgangspunt hierbij was dat mensen hun leven lang vis uit oppervlaktewater moeten kunnen eten, zonder teveel PFAS binnen te krijgen.

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Scheveningse NVWA-medewerker met pensioen

Natuurlijk is hij een visliefhebber. Een lekker visje gaat er immers altijd in. Maar vanaf 1 september bezoekt NVWA-medewerker Ron Dijkhuizen geen visafslag, vriestrawler of visverwerkend bedrijf meer. Z’n werkgever heeft hem met pensioen gestuurd.

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

NVWA: Structurele veranderingen noodzakelijk voor duurzame visketen

Voor een duurzame en toekomstbestendige visketen zijn structurele verandering noodzakelijk. Die conclusie trekt Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van de analyse ‘De Visketen in Beeld’.