NVWA: Gehaltes arsenicum in rijstproducten voor baby’s vallen in meetonzekerheid

5 december 2017

Uit een onderzoek in opdracht van Foodwatch blijkt dat in 6 van de 24 monsters rijstproducten het gehalte aan anorganisch arseen in rijstproducten voor baby’s en peuters regelmatig boven de wettelijke maximumlimiet ligt. Ook zijn er in een aantal monsters gehaltes gevonden net onder de maximumlimiet. Deze gehaltes liggen niet heel ver boven de maximumlimiet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat zij bij dergelijke gehaltes niet handhavend optreden, omdat zij rekening moeten houden met meetonzekerheid van 20 procent.

Arseen

De stof arseen komt voor in het milieu en in de bodem. Dat er arseen in voedsel terecht komt is volgens de NVWA onvermijdelijk, maar het gehalte moet zo laag mogelijk zijn. Arseen komt in het milieu in twee vormen voor, de organische en de anorganische vorm. Deze laatste vorm van arseen is de schadelijke vorm. In rijst komt meer anorganisch arseen voor dan organisch arseen. Daarom geldt sinds 1 januari 2016 een wettelijke maximumlimiet voor anorganisch arseen in rijst en rijstproducten. Voor rijstgrondstoffen in levensmiddelen voor baby’s en peuters geldt een aparte, lagere, maximumlimiet van 0,1 milligram per kilo.

Al enkele jaren meet de NVWA het totale arseengehalte en vanaf het najaar 2017 ook het gehalte aan anorganisch arseen, in rijst en rijstproducten. Bij deze onderzoeken neemt de NVWA ook de monsters van producten voor baby’s en peuters mee. Tot nu toe krijgt de NVWA nog geen indicatie dat de wettelijke limiet wordt overschreden.

Levensmiddelenbedrijven

De bevindingen van Foodwatch neemt de NVWA mee in haar toezicht. De NVWA wijst er op dat levensmiddelenbedrijven er voor moeten zorgen dat de producten die zij op de markt brengen aan de wettelijke eisen voldoen. Volgens het Foodwatch-onderzoek zijn een aantal gehaltes net boven of onder de wettelijke limiet. Volgens de NVWA duidt dit erop dat bedrijven de verantwoordelijkheid niet altijd voldoende nemen. Levensmiddelenfabrikanten moeten ervoor zorgen dat zij grondstoffen inkopen die veilig zijn en die aan de wettelijke eisen voldoen.

Inspecties in 2018

De NVWA is begonnen met inspecties op het proces van grondstofinkoop bij de bedrijven die rijstproducten voor kinderen produceren. Deze inspecties gaat de voedselautoriteit in 2018 voortzetten. Ook blijft de NVWA rijst en rijstproducten onderzoeken op het gehalte aan anorganisch arseen. Indien nodig treedt de NVWA handhavend op.

Bron: NVWA

Lees ook:

Foodwatch: anorganisch arsenicum gevonden in rijstproducten voor baby’s ( )

Altijd op de hoogte blijven?