NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

27 augustus 2020

Beeld: Wikipedia Commons

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.

Beleidsregel

Per 1 september treedt de beleidsregel openbaarmaking NVWA en het besluit openbaarmaking toezicht- en uitvoeringsgegevens Gezondheidswet en Jeugdwet in werking, die de juridische grond voor openbaarmaking van gegevens veranderen. Hiermee veranderen een aantal aspecten van de werkwijze van de NVWA inspecties. De versnelde openbaarmaking van gegevens geldt voor visafslagen, horeca en onderzoek productveiligheid. De ‘zienswijze’, de reactie die de ondernemer konden indienen op het openbaren van de resultaten, vervalt. De NVWA kan de resultaten dus al na twee weken publiceren. Het indienen van bezwaar en beroep is nog wel mogelijk in de nieuwe regels. Daarnaast heeft de digitale herinspectie geen invloed meer op het oordeel van de eerste inspectie.

Handhaving

De NVWA stelt dat het de actieve openbaarmaking gebruikt als een handhavingsinstrument. Dit is een methode waar de Tweede Kamer al langer op aandringt.  De autoriteit verwacht dat de transparantie leidt tot betere naleving van de wet. Ook ondernemers hebben volgens de NVWA voordeel van de snellere openbaarmaking, omdat zij aan de hand van de inspectieresultaten beter keuzes kunnen maken.

Bron: NVWA

Altijd op de hoogte blijven?