NVWA komt 3 augustus met definitieve lijst van besmette eieren

3 augustus 2017

De pluimveehouders, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de supermarktsector hielden gisteren topoverleg. De belangrijkste uitkomst is dat het onderzoek naar de pluimveebedrijven waar fipronil is gebruikt wordt versneld. De NVWA heeft bekend gemaakt de definitieve lijst donderdagmiddag 3 augustus te publiceren.

Nuancering

Ook nuanceert de NVWA de uitspraken van plaatsvervangend inspecteur-generaal Van Zoeren. Hij zei op 1 augustus in het tv-programma Nieuwsuur: "Als iemand zegt dat hij kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden." Die opmerking veroorzaakte onrust en woede bij pluimveehouders, omdat de uitspraak betrekking leek te hebben op alle eieren in de winkels. Volgens een woordvoerder van de NVWA wilde de topman met zijn uitspraak in Nieuwsuur alleen wijzen op eieren waarvan onderzoek heeft uitgewezen dat ze een verhoogd gehalte fipronil bevatten.

LTO Nederland

Brancheorganisatie LTO Nederland was zeer ontstemd over de uitspraken. Alle pluimveebedrijven waar mogelijk een verhoogd gehalte in eieren kan spelen zijn al geblokkeerd en de eieren in de supermarkt zijn schoon. De opmerking van de NVWA-topman schaadt volgens LTO ook pluimveebedrijven geschaad die niets met de affaire te maken hebben.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?