NVWA laat optreden in slachthuizen in het noorden van Nederland onderzoeken

slachthuis_bron: Pixabay

Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij slachthuizen in het noorden van Nederland. Directeur-generaal Rob van Lint heeft zelf om het onderzoek gevraagd. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het Ministerie van Landbouw, de belangrijkste baas van de NVWA, geeft de opdracht. Dat schrijft Boerderij

Het onderzoek richt zich "op de manier waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gereageerd op en heeft opgetreden bij noordelijke slachthuizen", aldus Boerderij. Noch het ministerie, noch de NVWA wilden verder reageren. 
In het geding is de nagelnieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden. Daar werden zulke hoge afkeuringspercentages vastgesteld door de NVWA, dat Vion protesteerde. Er werden vraagtekens gezet bij het optreden van de NVWA. Het slachthuis moest enkele maanden sluiten. Deze en andere voorvallen leidden tot Kamervragen. 

Volgens minister van Landbouw Carola Schouten past het bij een "zelfkritische toezichthouder om interne audits uit te voeren waarbij verbetersuggesties van medewerkers worden meegenomen". Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook
Bescherming op meerdere fronten

Bescherming op meerdere fronten

Smeren moet. Dat geldt niet alleen voor jezelf tijdens een half uurtje zonnebaden, maar voor veel mechanische beweegpunten in machines en installaties, bijvoorbeeld voor verwerken en verpakken.  Beweegpunten, het woord zegt het al, bewegen. Dus komt een smeermiddel er vaak op de een of andere manier ook weer uit. Ook waar je het niet wilt. Want...

Column: Risico’s mijden  of beheersen?

Column: Risico’s mijden of beheersen?

Wanneer het onderwerp Voedselveiligheid ter sprake komt, hangen daar veel begrippen en belevingen aan. In het algemeen is het een term om aan te geven in welke mate ons voedsel (on)veilig is voor de gezondheid. Menselijke aspecten, zoals intoleranties en allergieën, kunnen vóórkomen. Technische aspecten zoals voedselvergiftiging en -bederf moeten juist...

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Rekenmodel voor ‘consumptie’ van microplastics

Per week consumeert de mens minder dan een korreltje zout aan microplastics. Dat hebben wetenschappers aan de Universiteit Wageningen (WUR) berekend. De microplastics krijgen we onder meer binnen via de lucht, voedsel en water.  We lazen hiervoor al uitgebreid over microplastics in onze omgeving en dat we die binnen krijgen. “Hoe schadelijk...