NVWA laat optreden in slachthuizen in het noorden van Nederland onderzoeken

slachthuis_bron: Pixabay

Er komt een onafhankelijk extern onderzoek naar het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij slachthuizen in het noorden van Nederland. Directeur-generaal Rob van Lint heeft zelf om het onderzoek gevraagd. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het Ministerie van Landbouw, de belangrijkste baas van de NVWA, geeft de opdracht. Dat schrijft Boerderij

Het onderzoek richt zich "op de manier waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft gereageerd op en heeft opgetreden bij noordelijke slachthuizen", aldus Boerderij. Noch het ministerie, noch de NVWA wilden verder reageren. 
In het geding is de nagelnieuwe runderslachterij van Vion in Leeuwarden. Daar werden zulke hoge afkeuringspercentages vastgesteld door de NVWA, dat Vion protesteerde. Er werden vraagtekens gezet bij het optreden van de NVWA. Het slachthuis moest enkele maanden sluiten. Deze en andere voorvallen leidden tot Kamervragen. 

Volgens minister van Landbouw Carola Schouten past het bij een "zelfkritische toezichthouder om interne audits uit te voeren waarbij verbetersuggesties van medewerkers worden meegenomen". Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees ook
Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Onderzoeksraad: te weinig zicht op veranderende voedselveiligheidsrisico's

Het voedselveiligheidssysteem in Nederland blijft kwetsbaar. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een uitgebreid rapport over voedselveiligheidsrisico’s in Nederland, dat is opgesteld naar aanleiding van de fipronilcrisis in 2017. Volgens het rapport schieten de sector en de autoriteiten tekort als het gaat om opkomende risico’s,...

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Wassen in melkzuur verhoogt voedselveiligheid kiemgroente

Onderzoekers van de National University van Singapore hebben een ontsmettingsmethodiek ontdekt om kiemgroenten en gesneden sla te beschermen tegen micro-organismen. Ook biologische.

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...