NVWA laat vlees met miltvuur-bacterie van de markt halen

nvwa

De NVWA heeft een partij rundvlees die vanuit Polen is geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij uit voorzorg van de markt laten halen. Mogelijk bevatte het vlees de bacterie die miltvuur veroorzaakt.

Het mogelijk besmette vlees is geleverd aan 19 bedrijven in Nederland. Die zijn door de uitsnijderij geïnformeerd. Volgens de NVWA was het risico voor de consument zeer klein. Toch heeft de NVWA direct de betrokken uitsnijderij opgedragen het vlees uit de handel te nemen, omdat het niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften.

De zending bestond uit Poolse en Slowaakse karkasdelen. Naar woensdagmiddag 8 oktober bekend is geworden, zijn 2 van de karkassen afkomstig van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld, een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis.

Naast de Nederlandse ondernemingen is het vlees terechtgekomen bij 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.

Incubatieperiode

De runderen zijn op 19 september in Polen geslacht. Bij keuringen voor en na de slacht zijn geen afwijkingen geconstateerd. Op 27 september, ruim een week na de slacht, is miltvuur vastgesteld op het bedrijf van herkomst van twee Slowaakse runderen. De incubatieperiode bij het rund is 3 tot 7 dagen. Het is niet waarschijnlijk dat een rund al besmettelijk is in de incubatieperiode, maar dat kan ook niet volledig worden uitgesloten.

De incubatieperiode bij de mens is 1 tot 7 dagen. Het rund is aanzienlijk gevoeliger voor miltvuur dan de mens. Onderzoek wijst uit dat een mens een zeer grote hoeveelheid miltvuurbacteriën moet binnenkrijgen om ziek te worden, stelt de NVWA. Op basis van deze gegevens heeft bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA geconstateerd dat de kans op gevaar voor de volksgezondheid niet groot is, maar niet uitgesloten kan worden.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 
Lees ook
Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Henk en Bart Schellekens nemen Bon Vivant over

Sinds 1987 verzorgt de coöperatie Bon Vivant de in‐ en verkoop van scharrel‐ en biologisch vlees in Nederland. De coöperatie gaat nu verder onder leiding van Henk en Bart Schellekens. Zij willen de consument het meest diervriendelijke, gezondste en kwalitatief beste vlees van Nederlandse bodem bieden.

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Onderzoek Multiscope: Nederlanders eten minder vlees

Meer dan 5 miljoen Nederlanders eten geen of slechts af en toe vlees. Dit is 36 procent van de Nederlandse bevolking. In 2016 was dit 29 procent. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...