NVWA laat vlees met miltvuur-bacterie van de markt halen

13 oktober 2014

De NVWA heeft een partij rundvlees die vanuit Polen is geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij uit voorzorg van de markt laten halen. Mogelijk bevatte het vlees de bacterie die miltvuur veroorzaakt.

Het mogelijk besmette vlees is geleverd aan 19 bedrijven in Nederland. Die zijn door de uitsnijderij geïnformeerd. Volgens de NVWA was het risico voor de consument zeer klein. Toch heeft de NVWA direct de betrokken uitsnijderij opgedragen het vlees uit de handel te nemen, omdat het niet voldoet aan de voedselveiligheidsvoorschriften.

De zending bestond uit Poolse en Slowaakse karkasdelen. Naar woensdagmiddag 8 oktober bekend is geworden, zijn 2 van de karkassen afkomstig van een Slowaakse veehouderij waar naderhand miltvuur is vastgesteld, een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis.

Naast de Nederlandse ondernemingen is het vlees terechtgekomen bij 26 bedrijven in België, Duitsland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Portugal en Italië.

Incubatieperiode

De runderen zijn op 19 september in Polen geslacht. Bij keuringen voor en na de slacht zijn geen afwijkingen geconstateerd. Op 27 september, ruim een week na de slacht, is miltvuur vastgesteld op het bedrijf van herkomst van twee Slowaakse runderen. De incubatieperiode bij het rund is 3 tot 7 dagen. Het is niet waarschijnlijk dat een rund al besmettelijk is in de incubatieperiode, maar dat kan ook niet volledig worden uitgesloten.

De incubatieperiode bij de mens is 1 tot 7 dagen. Het rund is aanzienlijk gevoeliger voor miltvuur dan de mens. Onderzoek wijst uit dat een mens een zeer grote hoeveelheid miltvuurbacteriën moet binnenkrijgen om ziek te worden, stelt de NVWA. Op basis van deze gegevens heeft bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van de NVWA geconstateerd dat de kans op gevaar voor de volksgezondheid niet groot is, maar niet uitgesloten kan worden.

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

 

Altijd op de hoogte blijven?