NVWA legt miljoenenboete op aan verkoper van granen, zaden en peulvruchten

9 juni 2022 Redactie Food

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een importeur van grondstoffen voor levensmiddelen een boete opgelegd van bijna 3,5 miljoen euro. Het bedrijf heeft partijen granen, zaden en peulvruchten verhandeld die niet aan de voedselveiligheidseisen voldoen. De NVWA maakt niet bekend om welk bedrijf het gaat.

Volgens de NVWA is er in deze zaak sprake van opzet en heeft het bedrijf een omzet van tientallen miljoenen. Daarom legt de autoriteit het bedrijf een omzetgerelateerde boete van bijna 3,5 miljoen euro op. “Bedrijven en consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat bedrijven in Nederland voedsel produceren en verhandelen volgens wet- en regelgeving”, schrijft de NVWA. Het bedrijf kan nog bezwaar tegen de boete aantekenen.

Warenwet

Het gaat om een overtreding van de Warenwet. Een levensmiddelenbedrijf is verplicht om grondstoffen en levensmiddelen uit de handel te nemen als er redenen zijn om aan te nemen dat deze niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Inspecteurs van de NVWA hebben door onderzoek geconstateerd dat van meerdere partijen grondstoffen voor levensmiddelen bij het bedrijf bekend was dat ze niet voldeden aan de voedselveiligheidseisen. Het bedrijf heeft de partijen desondanks toch verhandeld.

De NVWA heeft het bedrijf gesommeerd om alsnog de partijen te melden en om mogelijke schadelijke partijen uit de handel te halen en dat is ook gebeurd. De NVWA houdt toezicht op de restanten van de partijen. Er loopt nog een strafrechtelijk onderzoek.

Bron: NVWA

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

 

Altijd op de hoogte blijven?