‘NVWA licht verkeerd voor bij miltvuurvlees’

evmi-foodwatch

De NVWA licht consumenten verkeerd en onvoldoende voor bij de mogelijk met miltvuur besmette vleesproducten, zegt Foodwatch. Volgens Foodwatch meldt de NVWA op haar website ten onrechte: “Aangezien het risico voor consumenten zeer gering is, staat de wet (warenwet/WOB) het de NVWA in deze situatie niet toe om de bedrijfsnamen openbaar te maken.”

Foodwatch noemt dit een leugentje om bestwil. “Europese en Nederlandse wetgeving geven namelijk voldoende ruimte om consumenten in te lichten, wanneer er een mogelijk gevaar is voor de volksgezondheid”, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij Foodwatch.

'Openbaarmaking'

“De Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) waar de NVWA nadrukkelijk naar verwijst, geeft juist ruimte om de namen van de betrokken producten, waar het mogelijk onveilige vlees in is verwerkt, openbaar te maken. De NVWA mag dus wel openheid geven, maar kiest er nadrukkelijk voor om dat niet te doen.”

Op 10 oktober maakte de NVWA bekend een partij rundvlees uit voorzorg van de markt te hebben gehaald, omdat niet kon worden uitgesloten dat 2 van de verwerkte karkassen besmet zijn geraakt met miltvuur.

'Onacceptabel'

Het vlees was vanuit Polen geleverd aan een Nederlandse uitsnijderij, die het weer had verkocht aan 19 bedrijven in Nederland. Deze bedrijven zijn door die uitsnijderij geïnformeerd.

De consumenten zijn echter niet ingelicht, stelt Foodwatch. “Ze worden zelfs niet ingelicht over de betrokken eindproducten. Onacceptabel”, vindt Rijksen.

Foodwatch heeft eerder deze maand verzocht om de namen van producten waar mogelijk miltvuur in zit, openbaar te maken (via de WOB). De organisatie vindt dat consumenten recht hebben om te weten welke producten riskant zijn en blijft bij de NVWA aandringen op volledige openheid.

Lees ook:

NVWA laat vlees met miltvuur-bacterie van de markt halen (13 oktober 2014)

Foodwatch start rechtszaak tegen NVWA om Van Hattem (15 mei 2014)

Lees ook
"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Mensen besmetten de Bretonse oester via het riool

Bretonse oesterkwekers hebben er de buik van vol. Voor de vijfde keer (!) sinds midden december is de oogst en verkoop van oesters uit de Bretonse wateren verboden. In de schelpdieren is het norovirus aangetroffen. Het hoogstbesmettelijke virus maakt mensen misselijk en veroorzaakt diarree.