NVWA maakt risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes openbaar

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft deze week de risicobeoordeling van vervuiling van kaaskoekjes met minerale oliën via haar website openbaar gemaakt. Het is voor het eerst dat een front office risicobeoordeling op deze wijze wordt gepubliceerd, zo lichtte de NVWA deze week in een gesprek met Foodwatch toe. Het ligt in de bedoeling van de NVWA om deze front office risicobeoordelingen voortaan openbaar te maken. Daardoor krijgen derden meer inzicht in de achtergronden van het handhavingsbeleid.

Meer openheid

Foodwatch dringt al langer aan op meer openheid van de NVWA. In een eerdere door Foodwatch aangespannen rechtszaak rond de paardenvleesaffaire had de rechtbank al geoordeeld dat de NVWA meer openheid van zaken moest geven. Consumenten hebben recht op informatie. Openheid is ook nodig om het functioneren van de NVWA te kunnen controleren. Foodwatch ziet de openbaarmaking van de risicobeoordelingen als een stapje in de goede richting naar meer openheid bij de NVWA.

Risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes

Uit de risicobeoordeling minerale oliën in kaaskoekjes van de NVWA blijkt dat de kaaskoekjes een extreem hoge concentratie MOSH bevatten. Het consumeren van grote hoeveelheden van deze kaaskoekjes vormt niet direct een risico voor de gezondheid. Maar bij langdurige consumptie van grote hoeveelheden van desbetreffende kaaskoekjes kunnen gezondheidsrisico’s niet worden uitgesloten.

Uit de winkel

Op basis van de gemeten waardes en de risicobeoordeling heeft de NVWA het product uit de winkels laten halen. Ze heeft echter, tot teleurstelling van Foodwatch, geen oproep gedaan aan consumenten om het product niet te eten. De Belgische voedselautoriteit FAVV deed wel een oproep aan consumenten. De voedselautoriteit riep op de 8 soorten kaaskoekjes niet te consumeren, en aan degenen die de producten al heeft gegeten en vergiftigingsverschijnselen vertoont, de dokter te raadplegen.

Geen waarschuwing naar consumenten

Zowel de NVWA als de producent hebben consumenten die het product wellicht al in huis hadden staan niet gewaarschuwd en willen ook niet vertellen waar de koekjes te koop waren. Consumenten werden dus niet in de gelegenheid gesteld om - inmiddels al deels verkochte - besmette producten te vermijden. De consumenten die het product al in hun keukenkastje hadden staan, kregen daarmee minder bescherming van de NVWA dan de consumenten die het product nog zouden kopen. Dat onderscheid vindt Foodwatch onaanvaardbaar: alle consumenten hebben recht op een gelijke mate van bescherming.

Lees ook:

 
Lees ook
NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...