NVWA mag inspectieresultaten restaurants openbaar maken

12 september 2016

De NVWA mag de inspectierapporten van horecagelegenheden die onder verscherpt toezicht staan, openbaar maken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag 8 september bepaald.

RTL Nieuws had met een Wob-procedure om de gegevens gevraagd. De rapporten hadden betrekking op de periode januari 2013 tot oktober 2015. Veertien restauranthouders stelden beroep in bij de rechtbank tegen de beslissing van de staatssecretaris van Economische Zaken om de inspectierapporten vrij te geven en vroegen om een voorlopige voorziening.

De horecagelegenheden hadden bezwaar tegen openbaarmaking van de naam en het adres van hun restaurant. De rechter oordeelde echter dat geen sprake was van onevenredige benadeling. De journaals bevatten veel contextinformatie, waaruit onder meer bleek dat de bevindingen gedateerd waren.

Kaart van Nederland

RTL heeft de gegevens via internet beschikbaar gesteld. Daarbij kan op een kaart van Nederland of op naam worden gezocht naar specifieke restaurants. Wanneer op een horecagelegenheid wordt geklikt, verschijnt een pop-up in beeld waarop, indien van toepassing, wordt vermeld dat er sinds een specifieke datum een nieuwe eigenaar is. Ook wordt vermeld of en vanaf wanneer de voedselveiligheid en hygiëne weer in orde is bevonden.

Openbaarmaking

De NVWA zelf is al langer bezig met de openbaarmaking van inspectiegegevens. In 2006 werd gestart met de projecten ‘verantwoord frituren in de horeca’ en ’residuen van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit’. Later zijn data over de hygiëne in ketens in de horeca, catering, supermarkten, bakkerijen, slagerijen en tankstations toegevoegd. Dat ging echter niet over individuele zaken, maar over formules.

Sinds juli 2014 kunnen de inspectieresultaten van lunchrooms worden bekeken via de app van de horeca-inspectiekaart of op de website van de NVWA. Het is de bedoeling dat de openbaarmaking zal worden uitgebreid met andere groepen in de horeca, ambachtelijke sectoren en retail.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?