NVWA: meer bedrijven onder verscherpt toezicht

18 juli 2016

De afgelopen drie jaar zijn meer horeca-, retail- en ambachtelijke bedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Tussen 2013 en 2015 is het aantal gestegen van 350 naar 470. Het aantal spoedsluitingen steeg van 2 in 2013 naar 25 in 2015. Dat blijkt uit de inspectieresultaten van de NVWA over de jaren 2013, 2014 en 2015.

Tussen de 23 en 32 procent van de bedrijven in de verscherpte aanpak stroomt jaarlijks weer terug naar het reguliere toezicht. "We inspecteren vooral daar waar we verwachten dat de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn”, aldus inspecteur-generaal NVWA Harry Paul.

'Risicogericht toezicht effectief'

“Die risicogerichte aanpak heeft als gevolg dat we meer niet-nalevers in beeld krijgen: incidentele niet-nalevers en structurele niet-nalevers. Deze cijfers zeggen dus niet zo veel over het algemene naleefniveau. Maar we kunnen hieruit wel concluderen dat ons risicogerichte toezicht effectief is", aldus Paul.

'2016: slagvaardiger'

Vorig jaar is het verscherpte toezicht uitgebreid geëvalueerd. Naar aanleiding hiervan is de aanpak in 2016 efficiënter en slagvaardiger ingericht, stelt de NVWA.

Zo is een extra verificatie-inspectie verwijderd. Ook wordt eerder in gesprek gegaan met de ondernemer.

Dit jaar wordt bovendien het inzetten van gespecialiseerde bedrijven uitgebreid, om de naleving van regels bij de onderzochte bedrijven te bevorderen.

Zo kan een ondernemer, buiten het adviesbureau, ook worden verplicht tot het inhuren van een schoonmaakbedrijf, een aannemer of een plaagdiermanagementbedrijf.

Lees ook:

Kleurcodes bedrijfsinspectie geven schijnveiligheid (6 juli 2016)

EVMI achtergrond & analyse – Inspecties voedingsmiddelenbedrijven (premium) 

Altijd op de hoogte blijven?