NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

gehakt-vlees-mincer-pixabay

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd.

Sulfiet geeft vlees een mooie, rode kleur, waardoor het er verser uitziet. Het toevoegen van kleurstoffen aan vlees om het er verser uit te laten zien, is echter verboden. Bovendien kan sulfiet heftige reacties opwekken bij mensen die overgevoelig zijn voor de stof (‘sulfietallergie’).

De NVWA voerde inspecties uit bij bedrijven waar het gebruik van sulfiet al eerder is aangetoond en bij bedrijven waarvan de NVWA wist dat deze in het verleden sulfiet hadden gekocht. In totaal zijn 46 bedrijven gecontroleerd, waarvan er bij zeven bedrijven sulfiet werd aangetroffen in het vlees. Vorig jaar waren dat er bij een soortgelijke inspectie nog 19. Drie van die bedrijven waren al eerder beboet voor het gebruik van sulfiet. Van de zeven bedrijven die in overtreding zijn, hebben er twee boetes gekregen en is bij één de erkenning om vleesbereidingen te maken ingetrokken.

Andere kleurstoffen

Hoewel het gebruik van sulfiet lijkt af te nemen, ontdekte de NVWA dat vleesbedrijven steeds vaker andere kleurstoffen gebruiken om vlees rood te kleuren. De branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept haar leden op om te stoppen met het gebruik van verboden middelen en werkt samen met de NVWA om ervoor te zorgen dat deze onwettige praktijk wordt gestopt.

Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

"We gaan steeds meer digitaal toezicht houden"

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen. Topambtenaar Rob van Lint weet wel raad met crisissituaties....