NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

gehakt-vlees-mincer-pixabay

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd.

Sulfiet geeft vlees een mooie, rode kleur, waardoor het er verser uitziet. Het toevoegen van kleurstoffen aan vlees om het er verser uit te laten zien, is echter verboden. Bovendien kan sulfiet heftige reacties opwekken bij mensen die overgevoelig zijn voor de stof (‘sulfietallergie’).

De NVWA voerde inspecties uit bij bedrijven waar het gebruik van sulfiet al eerder is aangetoond en bij bedrijven waarvan de NVWA wist dat deze in het verleden sulfiet hadden gekocht. In totaal zijn 46 bedrijven gecontroleerd, waarvan er bij zeven bedrijven sulfiet werd aangetroffen in het vlees. Vorig jaar waren dat er bij een soortgelijke inspectie nog 19. Drie van die bedrijven waren al eerder beboet voor het gebruik van sulfiet. Van de zeven bedrijven die in overtreding zijn, hebben er twee boetes gekregen en is bij één de erkenning om vleesbereidingen te maken ingetrokken.

Andere kleurstoffen

Hoewel het gebruik van sulfiet lijkt af te nemen, ontdekte de NVWA dat vleesbedrijven steeds vaker andere kleurstoffen gebruiken om vlees rood te kleuren. De branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept haar leden op om te stoppen met het gebruik van verboden middelen en werkt samen met de NVWA om ervoor te zorgen dat deze onwettige praktijk wordt gestopt.

Lees ook
Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

Gerard Bakker nieuwe inspecteur-generaal NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een nieuwe inspecteur-generaal. De ministerraad heeft ingestemd met de benoeming van Dr. mr. G.J.C.M. (Gerard) Bakker. Hij gaat de functie vanaf 16 augustus 2021 vervullen.

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

NVWA treft illegale gewasbeschermingsmiddelen aan

De NVWA heeft ruim 2.000 kg illegale gewasbeschermingsmiddelen in beslag genomen. De middelen werden aangetroffen bij de doorzoeking van vier locaties voor chrysanten- en fruitteelt in Gelderland.

Servies met bamboe of mais niet veilig?

Servies met bamboe of mais niet veilig?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert geen servies van melamine met bamboe of maïs meer te gebruiken.  Ook roept de autoriteit winkels op hun bamboeserviesproducten uit de schappen te halen. Uit melamine kan formaldehyde vrijkomen, een stof die schadelijk is voor de gezondheid, schrijft NRC. Keukenservies van bamboevezels...