NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

gehakt-vlees-mincer-pixabay

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd.

Sulfiet geeft vlees een mooie, rode kleur, waardoor het er verser uitziet. Het toevoegen van kleurstoffen aan vlees om het er verser uit te laten zien, is echter verboden. Bovendien kan sulfiet heftige reacties opwekken bij mensen die overgevoelig zijn voor de stof (‘sulfietallergie’).

De NVWA voerde inspecties uit bij bedrijven waar het gebruik van sulfiet al eerder is aangetoond en bij bedrijven waarvan de NVWA wist dat deze in het verleden sulfiet hadden gekocht. In totaal zijn 46 bedrijven gecontroleerd, waarvan er bij zeven bedrijven sulfiet werd aangetroffen in het vlees. Vorig jaar waren dat er bij een soortgelijke inspectie nog 19. Drie van die bedrijven waren al eerder beboet voor het gebruik van sulfiet. Van de zeven bedrijven die in overtreding zijn, hebben er twee boetes gekregen en is bij één de erkenning om vleesbereidingen te maken ingetrokken.

Andere kleurstoffen

Hoewel het gebruik van sulfiet lijkt af te nemen, ontdekte de NVWA dat vleesbedrijven steeds vaker andere kleurstoffen gebruiken om vlees rood te kleuren. De branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) roept haar leden op om te stoppen met het gebruik van verboden middelen en werkt samen met de NVWA om ervoor te zorgen dat deze onwettige praktijk wordt gestopt.

Lees ook
NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden  en peulvruchten

NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 2 bedrijfslocaties in Zuidwest-Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat het bedrijf bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel...

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.