NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft.

Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

'Niet ver genoeg''

Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten. Na herhaalde verzoeken had de NVWA in november 2014 een deel van de producten, inclusief merknamen, openbaar gemaakt, maar dat ging de consumentenorganisatie niet ver genoeg.

Daarom stapte Foodwatch naar de rechter. Die heeft de NVWA nu in het ongelijk gesteld.

"De staatssecretaris heeft niet aannemelijk gemaakt dat openbaarmaking tot zodanige schade voor de afnemers zal leiden dat sprake is van onevenredige benadeling", meldt de rechter.

'Te lang geduurd'

Foodwatch is blij met de uitspraak maar vindt wel dat het allemaal veel te lang geduurd heeft, namelijk tweeënhalf jaar.

De voedselwaakhond vindt dat consumenten recht hebben om te weten in welke producten tussen 2011 en 2013 paardenvlees was terechtgekomen, zelfs al speelde het paardenvleesschandaal twee jaar geleden.

Foodwatch stelt dat hervormingen nodig zijn om consumenten in de toekomst veel sneller te informeren.

De NVWA gaat de uitspraak eerst goed bestuderen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Food Technology: NVWA over schoonmaak en verificatie als voorwaarden voor productie

Levensmiddelenbedrijven zijn primair verantwoordelijk voor voedselveiligheid. Het is de taak van de NVWA om toe te zien dat bedrijven de relevante wettelijke voorschriften op gebied van voedselveiligheid volgen. Omdat 100% (voedsel)veiligheid nou eenmaal niet te garanderen valt gaat ook bij industriële productie van levensmiddelen wel eens wat mis.

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten belangrijke bedreiging voedselveiligheid visketen

Contaminanten vormen een belangrijke bedreiging voor de voedselveiligheid in de visketen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit na een integrale keten- en risicoanalyse. In een brief stelt minister Piet Adema van LNV de Tweede Kamer op de hoogte.

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Tarieven NVWA wijzigen vanaf 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 wijzigen de tarieven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De kosten die NVWA in rekening brengt voor activiteiten zoals keuringen, herinspecties en systeemtoezicht stijgen voor 2023. Op de website van NVWA staat een overzicht van alle tarieven.