NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft.

Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

'Niet ver genoeg''

Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten. Na herhaalde verzoeken had de NVWA in november 2014 een deel van de producten, inclusief merknamen, openbaar gemaakt, maar dat ging de consumentenorganisatie niet ver genoeg.

Daarom stapte Foodwatch naar de rechter. Die heeft de NVWA nu in het ongelijk gesteld.

"De staatssecretaris heeft niet aannemelijk gemaakt dat openbaarmaking tot zodanige schade voor de afnemers zal leiden dat sprake is van onevenredige benadeling", meldt de rechter.

'Te lang geduurd'

Foodwatch is blij met de uitspraak maar vindt wel dat het allemaal veel te lang geduurd heeft, namelijk tweeënhalf jaar.

De voedselwaakhond vindt dat consumenten recht hebben om te weten in welke producten tussen 2011 en 2013 paardenvlees was terechtgekomen, zelfs al speelde het paardenvleesschandaal twee jaar geleden.

Foodwatch stelt dat hervormingen nodig zijn om consumenten in de toekomst veel sneller te informeren.

De NVWA gaat de uitspraak eerst goed bestuderen.

Lees ook:

Lees ook
NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

NVWA publiceert Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een Handboek Nieuwe Voedingsmiddelen samengesteld en gepubliceerd. Het bedrijfsleven kan het boek gebruiken als hulpmiddel om te voldoen aan de benodigde wettelijke verplichtingen bij het maken en verkopen van nieuwe voedingsmiddelen.

NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden  en peulvruchten

NVWA doet onderzoek naar verhandelen onveilige zaden en peulvruchten

Rechercheurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben 2 bedrijfslocaties in Zuidwest-Nederland doorzocht. Daarbij hebben zij administratie in beslag genomen. Ook is er beslag gelegd op banktegoeden. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) vermoedt dat het bedrijf bewust partijen zaden en peulvruchten in de handel...

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

Minister van Ark licht kamer in over verontreinigd sesamzaad

De import van sesamzaad, verontreinigd met ethyleenoxide, blijkt grootschaliger dan gedacht. Vijf Indiase leveranciers verkochten het sesamzaad op de Europese markt. Er zijn al honderden meldingen binnengekomen van besmette producten bij de NVWA. De minister van Medische Zorg en Sport lichtte de kamer in over de afhandeling van dit veiligheidsincident.