NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

paardenvlees315

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft.

Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

'Niet ver genoeg''

Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten. Na herhaalde verzoeken had de NVWA in november 2014 een deel van de producten, inclusief merknamen, openbaar gemaakt, maar dat ging de consumentenorganisatie niet ver genoeg.

Daarom stapte Foodwatch naar de rechter. Die heeft de NVWA nu in het ongelijk gesteld.

"De staatssecretaris heeft niet aannemelijk gemaakt dat openbaarmaking tot zodanige schade voor de afnemers zal leiden dat sprake is van onevenredige benadeling", meldt de rechter.

'Te lang geduurd'

Foodwatch is blij met de uitspraak maar vindt wel dat het allemaal veel te lang geduurd heeft, namelijk tweeënhalf jaar.

De voedselwaakhond vindt dat consumenten recht hebben om te weten in welke producten tussen 2011 en 2013 paardenvlees was terechtgekomen, zelfs al speelde het paardenvleesschandaal twee jaar geleden.

Foodwatch stelt dat hervormingen nodig zijn om consumenten in de toekomst veel sneller te informeren.

De NVWA gaat de uitspraak eerst goed bestuderen.

Lees ook:

Lees ook
Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.

NVWA beboet overtreders van dierenwelzijnseisen voortaan eerder

NVWA beboet overtreders van dierenwelzijnseisen voortaan eerder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat strenger optreden tegen overtredingen van de regels rond dierenwelzijn tijdens transport en bij het doden van dieren. Dat betekent dat de NVWA eerder een boete of andere sanctie oplegt en minder waarschuwt.