NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

paardenvlees315

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft.

Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

'Niet ver genoeg''

Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten. Na herhaalde verzoeken had de NVWA in november 2014 een deel van de producten, inclusief merknamen, openbaar gemaakt, maar dat ging de consumentenorganisatie niet ver genoeg.

Daarom stapte Foodwatch naar de rechter. Die heeft de NVWA nu in het ongelijk gesteld.

"De staatssecretaris heeft niet aannemelijk gemaakt dat openbaarmaking tot zodanige schade voor de afnemers zal leiden dat sprake is van onevenredige benadeling", meldt de rechter.

'Te lang geduurd'

Foodwatch is blij met de uitspraak maar vindt wel dat het allemaal veel te lang geduurd heeft, namelijk tweeënhalf jaar.

De voedselwaakhond vindt dat consumenten recht hebben om te weten in welke producten tussen 2011 en 2013 paardenvlees was terechtgekomen, zelfs al speelde het paardenvleesschandaal twee jaar geleden.

Foodwatch stelt dat hervormingen nodig zijn om consumenten in de toekomst veel sneller te informeren.

De NVWA gaat de uitspraak eerst goed bestuderen.

Lees ook:

Lees ook
NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

TTX in mosselen en oesters legt oogst gedeeltelijk stil

Op een aantal mossel- en oesterpercelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer is de giftige stof tetrodotoxine (TTX) aangetroffen, schrijft de NRC. Als mensen grote hoeveelheden TTX binnen krijgen, kan dat blijvende zenuwschade veroorzaken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eigenaren van de betreffende percelen verboden...

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Minister Schouten beslist voor zomer over mobiele slachthuizen

Eind 2018 startte er een pilot met mobiele slachthuizen, ook wel Mobiele Dodings Unit genoemd. Dieren die niet getransporteerd kunnen worden, maar wel slachtwaardig zijn kunnen in deze unit gedood worden. De verdere verwerking vindt plaats in het slachthuis. Minister Carola Schouten heeft de kamer laten weten dat zij voor de zomer een sluit wil nemen...