NVWA moet lijst producten met paardenvlees noemen

3 december 2015

De NVWA heeft de rechtszaak verloren die Foodwatch had aangespannen over de bekendmaking van bedrijven en producten in het paardenvleesschandaal. De bestuursrechter in Amsterdam vindt dat de NVWA ten onrechte geen volledige lijst openbaar gemaakt heeft.

Dat meldt Foodwatch. De lijst betreft alle afnemers van vlees van Willy Selten, die vleessnippers met paardenvlees had verkocht als puur rundvlees. Selten is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel.

'Niet ver genoeg''

Foodwatch eiste een volledig overzicht van afnemers en hun producten waarin dit paardenvlees zou kunnen zitten. Na herhaalde verzoeken had de NVWA in november 2014 een deel van de producten, inclusief merknamen, openbaar gemaakt, maar dat ging de consumentenorganisatie niet ver genoeg.

Daarom stapte Foodwatch naar de rechter. Die heeft de NVWA nu in het ongelijk gesteld.

"De staatssecretaris heeft niet aannemelijk gemaakt dat openbaarmaking tot zodanige schade voor de afnemers zal leiden dat sprake is van onevenredige benadeling", meldt de rechter.

'Te lang geduurd'

Foodwatch is blij met de uitspraak maar vindt wel dat het allemaal veel te lang geduurd heeft, namelijk tweeënhalf jaar.

De voedselwaakhond vindt dat consumenten recht hebben om te weten in welke producten tussen 2011 en 2013 paardenvlees was terechtgekomen, zelfs al speelde het paardenvleesschandaal twee jaar geleden.

Foodwatch stelt dat hervormingen nodig zijn om consumenten in de toekomst veel sneller te informeren.

De NVWA gaat de uitspraak eerst goed bestuderen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?