NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

NVWA-wikimedia

Foto: Wikimedia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

Uit interne mails en stukken in handen van Nieuwsuur blijkt dat er al vanaf het begin van de coronacrisis door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd werd voor de situatie in de slachterijen. Twee dierenartsen trekken aan de bel omdat zij zich onvoldoende gehoord en ronduit 'in de steek gelaten' voelen door de leiding van de NVWA.

De NVWA heeft in de Nederlandse slachterijen dierenartsen aan het werk die moeten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Begin mei gaven dierenartsen in een interne enquête al aan dat anderhalve meter afstand houden in de vleessector onmogelijk is en dat het naleven van de coronamaatregelen niet lukt. Desondanks antwoordde minister Carola Schouten op Kamervragen dat "uit navraag bij de NVWA niet bleek dat de RIVM-richtlijnen op grote schaal niet worden nageleefd". Pas na een aantal grote uitbraken werd er op de interne mails gereageerd en gehandeld.

De dierenartsen laken de organisatie: "Er zijn vijf lagen management met nauwelijks veterinaire kennis. Dat kan niet anders dan verkeerd gaan. Corona laat zien wat er allemaal mis is binnen de NVWA. Er zitten geen mensen met verstand van zaken. De leiding heeft totaal geen idee wat er op de werkvloer speelt."

Foodlog

Lees ook
Verder kijken dan de peer lang is

Verder kijken dan de peer lang is

Slimme software beoordeelt kleur van groente, fruit en andere voedingsmiddelen Een rode blos op een appel is makkelijk te zien. Maar welke appel de perfecte blos heeft, kan beter door camera’s en software worden gedetecteerd. Tekst: Pauline van Schayck  Zelfs onzichtbare eigenschappen van voedingsmiddelen zijn straks op te sporen. Vroegtijdig...

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar  met die kaas

Procesinstrumentatie in de kaasfabriek: flowen maar met die kaas

Bij de productie van kaas komen verschillende typen procesinstrumentatie kijken. Meten, controleren, bewaken, bewerken, en alles moet met elkaar communiceren. In een kaasfabriek komt bij bijna ieder proces wel een instrument om de hoek.  Voor alle instrumenten geldt dat ze geschikt moeten zijn voor de specifieke eisen die in een voedingsmiddelenproductie...

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Slap door de suiker, of toch iets anders?

Een onverklaarbaar slap gevoel? Dat zou best eens idiopathische reactieve hypoglykemie kunnen zijn. Het is een raadselachtig fenomeen. Vroeger kwam het zo weinig voor, dat het verwaarloosbaar was. Nu lijken meer en meer mensen er last van te hebben, ook gezonde. Helaas is het niet te reproduceren in een gecontroleerde klinische setting. Tekst: Huib...