NVWA ‘nalatig’ bij corona-signaleringen in slachthuizen

6 juli 2020 Foodlog
Foto: Wikimedia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens de coronacrisis "onverschillig en nalatig gereageerd op waarschuwingen dat de situatie in slachthuizen niet veilig was", meldt de NOS.

Uit interne mails en stukken in handen van Nieuwsuur blijkt dat er al vanaf het begin van de coronacrisis door eigen mensen van de NVWA gewaarschuwd werd voor de situatie in de slachterijen. Twee dierenartsen trekken aan de bel omdat zij zich onvoldoende gehoord en ronduit 'in de steek gelaten' voelen door de leiding van de NVWA.

De NVWA heeft in de Nederlandse slachterijen dierenartsen aan het werk die moeten toezien op dierenwelzijn en voedselveiligheid. Begin mei gaven dierenartsen in een interne enquête al aan dat anderhalve meter afstand houden in de vleessector onmogelijk is en dat het naleven van de coronamaatregelen niet lukt. Desondanks antwoordde minister Carola Schouten op Kamervragen dat "uit navraag bij de NVWA niet bleek dat de RIVM-richtlijnen op grote schaal niet worden nageleefd". Pas na een aantal grote uitbraken werd er op de interne mails gereageerd en gehandeld.

De dierenartsen laken de organisatie: "Er zijn vijf lagen management met nauwelijks veterinaire kennis. Dat kan niet anders dan verkeerd gaan. Corona laat zien wat er allemaal mis is binnen de NVWA. Er zitten geen mensen met verstand van zaken. De leiding heeft totaal geen idee wat er op de werkvloer speelt."

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?