NVWA: Naleving slachthuizen hoog, maar hygiëne karkassen moet beter

Slachthuis Rund

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit monitort voortdurend de hygiëne en dierenwelzijn in slachthuizen. Onlangs maakte de NVWA de resultaten van de controles van de eerste helft van 2017 bekend. Het blijkt dat roodvleesslachthuizen de wet- en regelgeving over het algemeen goed naleven. Bij roodvlees gaat het om vlees van runderen, paarden, varkens, schapen en geiten.

Grote, middelgrote en kleine slachthuizen

De meerderheid van de grote slachterijen scoort maximaal. Maar een klein aantal grote slachthuizen scoren minder goed in vergelijking met 2016. Deze slachthuizen halen het gemiddelde van de grote slachthuizen naar beneden. De NVWA constateert vooral problemen omtrent de hygiëne. Zo daalde de aanvoer van schone dieren, is er meer verontreiniging tijdens het slachtproces, wat weer leidt tot meer vervuiling op het eindproduct.

De middelgrote en kleine slachterijen scoren beter dan in 2016. Hier ziet de NVWA een stijgende naleving bij de hygiëne van karkassen. En ook op het gebied van dierenwelzijn geldt dat de kleine en middelgrote slachterijen beter scoren dan de grote. Het is de bedoeling dat de NVWA begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar maakt in de naleefmonitor.

Plan van aanpak NVWA

In 2014 stelde de NVWA het 'Plan van aanpak NVWA' op. Hierdoor is er nu een uniforme manier van toezicht houden. Sinds 2015 controleren de inspecteurs slachthuizen aan de hand van dagelijkse controlelijsten. De nadruk ligt op risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Zo ontstaat er een duidelijk beeld over de naleving bij een bedrijf. Dat beeld bespreekt de NVWA met de individuele slachthuizen. Wanneer een slachthuis langere tijd goed presteert kan het aantal controles omlaag. Bij niet-naleving gaat het aantal controles juist omhoog.

Slachthuizen zijn zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, grijpt de NVWA in. Sinds de start van de nieuwe manier van toezicht houden heeft de NVWA tienduizenden inspecties uitgevoerd bij de roodvleesslachthuizen. Hieruit blijkt dat de naleving is verbeterd en dat bedrijven vaker uit zichzelf voldoen aan wet- en regelgeving.

Infographics

Om een goed beeld te geven van de naleving op het gebied van hygiënisch werken en dierenwelzijn heeft de NVWA infographics laten maken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen grote slachthuizen en kleine en middelgrote slachthuizen. De grote roodvleesslachthuizen staan onder permanent toezicht van de NVWA en nemen 90 procent van de productie voor hun rekening. De overige 10 procent van de productie is afkomstig van kleine en middelgrote slachthuizen. Daar wordt incidenteel tot enkele dagen per week geslacht.

Bij de infographics voor de grote roodvleesslachthuizen is ook een zogeheten puntenwolk te zien. Daarin is de gemiddelde naleving te zien, maar ook hoe individuele bedrijven scoren ten opzicht van dat gemiddelde. Dat is op dit moment nog zonder de namen van de betrokken bedrijven. De NVWA streeft ernaar begin volgend jaar de controlegegevens inclusief bedrijfsnamen actief openbaar te maken.

 
Lees ook
NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

NVWA schaalt werkzaamheden bij slachterijen af in verband met corona

Vanwege de coronamaatregelen en een verminderde capaciteit heeft de NVWA een aantal werkzaamheden afgeschaald. Dat heeft minister van LNV Carola Schouten laten weten in antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Een aantal scenario’s voor het afschalen van werkzaamheden wordt op dit moment uitgevoerd, zegt de minister. Zo wordt...

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Rob van Lint stapt op bij de NVWA

Per 1 mei 2020 treedt Rob van Lint terug als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Hij was sinds 1 juli 2017 in functie. De Ondernemingsraad van de NVWA heeft "geen vertrouwen in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbeteringstraject van de NVWA."

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

NVWA: minder sulfiet maar vaker andere kleurstoffen in vlees

Bij een risicogerichte inspectie van de NVWA eind vorig jaar bleek een aantal vleesbedrijven nog sulfiet toe te voegen aan het vlees. Dat additief mag volgens de wet niet aan vlees worden toegevoegd. De controles werden gedaan bij bedrijven die de afgelopen jaren sulfiet hadden gekocht; bij zeven van die bedrijven werd het gebruik van sulfiet geconstateerd. Sulfiet...